Tien miljoen mini-Big Bangs

Natuurkundigen hebben in de oogappel van de Europese organisatie voor nucleair onderzoek – de Large Hadron Collider – de afgelopen week zo’n tien miljoen mini-Big Bangs gecreëerd. Daar is veel data uitgerold die de onderzoekers hopelijk meer vertelt over het ontstaan van de kosmos.

“Het ziet er allemaal heel goed uit,” vertelt woordvoerder James Gillies. “We hebben een hele massa gegevens verzameld waar onderzoekers in laboratoria overal ter wereld hun tanden in kunnen zetten.” Maar dat betekent niet dat de kosmos alle geheimen in enkele dagen tijd prijsgeeft. “Het kan maanden of jaren duren voordat er echt iets nieuws uit opduikt.”

Vorige week werd de deeltjesversneller wereldnieuws: de wetenschappers slaagden er toen in om deeltjes in de Large Hadron Collider te versnellen en te laten botsen. Het was voor het eerst dat een laboratorium erin slaagde om deeltjes met zo’n geweldige snelheid tegen elkaar aan te laten komen. De uiteindelijke doelen: het ontrafelen van de geboorte van het universum, het vinden van het mysterieuze Higgs-deeltje en het waarnemen en begrijpen van zwarte materie zijn daarmee een stuk dichterbij gekomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd