Zomer 2010: tien places to be

De zomer komt eraan en dat betekent dat veel Nederlanders op zoek gaan naar een vakantiebestemming. Nu zijn Texel en de Costa del Sol natuurlijk prachtig, maar Scientias heeft nog andere suggesties. Wij presenteren: de meest bijzondere plekken op aarde die eigenlijk op ieders bucket list horen.

Socotra
Sommigen noemen het eiland buitenaards. En met het oog op de bijzondere flora en fauna is dat ook helemaal niet zo raar. Socotra is een beetje anders. Het eiland ligt heel geïsoleerd en om die reden leeft er maar één zoogdier: de vleermuis. In het water is des te meer te zien en te beleven. Ook de planten en bomen zijn een lust voor het oog. Socotra ligt zo’n 350 kilometer ten zuiden van Jemen, dichtbij de Hoorn van Afrika.

De deur naar de hel
Op de vraag: ‘waar bevindt zich de hel?’ zullen velen u antwoorden dat u eens een kijkje in Oezbekistan moet nemen. Daar ligt, dichtbij het kleine dorpje Darvaz, een krater met een vuur dat nooit dooft. Het begon allemaal zo’n 39 jaar geleden toen geologen hier in de mijnen aan het werk waren. Op een gegeven moment bevond zich zoveel gas in de schachten dat het werk gestaakt werd. Om van het gas af te komen, gooiden de geologen – zoals heel gebruikelijk was in die tijd – een vuurtje in de schacht. Een dertig meter brede krater was het gevolg. En sinds die tijd brandt het gat onophoudelijk. De plaatselijke bevolking noemt het de deur naar hel. En daar is eigenlijk niets op af te dingen.

Op naar 83-42
Geen zin in massatoerisme? Dan is 83-42 misschien iets voor u. Het land is zo’n 35 bij 15 meter groot en bevindt zich op zo’n 643 kilometer afstand van de noordpool. Wat 83-42 zo bijzonder maakt? Nou…het is het meest noordelijke stukje land dat niet bedolven ligt onder ijs. Goed om te weten: dit land werd sinds de ontdekking in 1998 in totaal door vijf mensen bezocht. Verwacht dus niet teveel toeters en bellen: van een themapark, openbare toiletten en douches, zwembad en campingwinkel is geen sprake.

Rotorua
Voor de mensen die het liever wat zuidelijker zoeken, is er het bijzondere Rotorua. Deze stad in het noorden van Nieuw-Zeeland bruist. Letterlijk. De geothermische activiteit is er namelijk heftig en dat resulteert in verschillende geisers en bubbelende modderpoelen. Bereid u wel voor op een ietwat minder aangename geur: door de geothermische activiteit komt zwavel vrij en dat verspreidt ongeveer dezelfde geur als rotte eieren.

Reuzen
Iets dichterbij, maar niet minder bijzonder is de Giant’s Causeway in het noorden van Ierland. Hier vindt u aan de kust maar liefst 40.000 basaltzuilen. De hoogste zuil is zo’n twaalf meter hoog. De zuilen zouden ontstaan zijn tijdens een vulkaanuitbarsting. De verklaring van de lokale Ieren is echter een stuk leuker: de reus Finn McCool zette de zuilen neer om naar Schotland te kunnen wandelen en daar zijn Schotse tegenhanger Benandonner te ontmoeten. Zodra McCool in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner veel groter is dan hijzelf. Hij vlucht terug naar huis en vraagt zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Dan komt Benandonner aangewandeld en hij ziet de vrouw met de reusachtige baby. Het maakt hem angstig, want als de baby al zo groot is, hoe groot moet de vader dan wel niet zijn? Hij slaat op de vlucht en vernielt het pad achter hem. Alleen langs de kust van Schotland en Ierland blijft een stukje van het pad bewaard.

Kwal
Exotisch mooi. Dat is Palau. Het wereldje in het midden van de oceaan ziet er paradijselijk uit. U kunt er prima duiken en genieten van het rijke zeeleven. Voor de durfallen is een duik in het beroemde Jellyfish Lake aan te raden. Dit meer bevat miljoenen kwallen. Palau ligt ten oosten van de Filipijnen.

Water
Met donderend geweld stort het water van de Angel Falls in Venezuela naar beneden. De watervallen zijn de hoogsten ter wereld en komen van zo’n 984 meter naar beneden zetten. Een tocht naar de watervallen is lastig, omdat ze zich midden in de jungle bevinden. Dat betekent: eerst met het vliegtuig en dan met bootjes over de rivier verder. Maar eenmaal daar is het het allemaal waard.

Vulkaan
Ook ‘s werelds grootste ononderbroken en niet onder water staande krater hoort in dit rijtje thuis. De Ngorongoro-krater bevindt zich in Tanzania en is zo’n negentien kilometer breed. De krater is ontstaan toen een vijf kilometer hoge vulkaankegel miljoenen jaren geleden instortte. In de krater leven vele planten en dieren en er wordt zelfs gespeculeerd dat het leven op aarde ten tijde van de vulkaan hier ontstaan is.

Meteoriet
Voor degenen die niets met vulkanen, maar wel met astronomie hebben, wacht in de Amerikaanse staat Arizona een hele andere krater: die van een meteoriet. De krater is zo’n vijftig meter breed en zou zo’n 50.000 jaar geleden ontstaan zijn toen een meteoriet met een enorme snelheid op aarde landde.

Zout
Terwijl Antarctica gekenmerkt wordt door ijs, is er één bijzonder meer dat nooit bevriest: het Don Juan Pond. Het meertje is ondiep, maar zo zout dat de kou er geen vat op krijgt. Don Juan Pond is zo’n achttien keer zouter dan normaal zeewater. Ter vergelijking: de Dode Zee is ‘slechts’ acht keer zouter dan gewoon zeewater.

Wij wensen u voor nu alvast een hoop voorpret en voor straks een fijne vakantie!

Bronmateriaal

"See "The Door to Hell"" - News.softpedia.com
"Socotra (archipel)" - Wikipedia.org
"10 Unique And Amazing Places on Earth" - Listverse.com
"Top 10 Coolest Places On Earth" - Yesbutnobutyes.com
"Angel Falls" - Wikipedia.org
"10 Amazing Places On Earth" - Itsnature.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd