Tienduizendste aardscheerder ontdekt

asteroide

Asteroïde 2013 MZ5 is de tienduizendste aardscheerder. Dit meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Dit is een indrukwekkend aantal, maar naar verwachting zweven er nog veel meer potentieel gevaarlijke asteroïden langs de aarde.

“Tienduizend aardscheerders vinden is natuurlijk een fantastische mijlpaal”, vertelt Lindley Johnson van NASA’s Near-Earth Object Observations Program. “Maar het totaal aantal aardscheerders is minstens tien keer zo groot.”

Aardscheerders zijn asteroïden en kometen die op een bepaald moment dichter dan 45 miljoen kilometer bij de aarde in de buurt komen. Hierdoor vormen zij een bedreiging voor onze planeet. De kleinste aardscheerders zijn slechts een paar meter groot, terwijl de grootste – 1036 Ganymedes – een doorsnee heeft van 34 kilometer! Van de tienduizend aardscheerders is ruwweg tien procent groter dan een kilometer. De inslag van zo’n asteroïde heeft een globale invloed op de aarde.

asteroideAsteroïde 2013 MZ5
De tienduizendste aardscheerder is een middelgrote asteroïde. Asteroïde 2013 MZ5 heeft namelijk een doorsnee van ongeveer 300 meter. De baan van deze ruimtesteen is goed vastgelegd. Wetenschappers verwachten niet dat dit exemplaar ooit een gevaar gaat vormen voor de aarde.

In sneltreinvaart
“De eerste aardscheerder werd in 1898 ontdekt”, zegt Don Yeomans van NASA’s Near-Earth Object Program. “Honderd jaar later hadden we pas 500 stuks gevonden. Dankzij NASA’s NEO Observations Program hebben we sinds 1998 duizenden nieuwe aardscheerders gevonden.” Op dit moment is 98% van alle aardscheerders ontdekt tijdens onderzoeken die door NASA zijn ondersteund. Op dit moment worden er gemiddeld drie nieuwe aardscheerders per dag ontdekt.

Doelstellingen
Op dit moment heeft NASA meer dan 90 procent van alle aardscheerders groter dan één kilometer ontdekt. Sinds 2005 heeft de ruimtevaartorganisatie als doel om 90 procent van alle NEO’s groter dan 140 meter te vinden. Hiermee is de kans dat een asteroïde onaangekondigd inslaat op de aarde enorm klein.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd