Tieners die naar hun favoriete muziek luisteren: dat is vragen om auto-ongelukken

automobilist

Nieuw onderzoek toont aan dat tieners die tijdens het autorijden naar hun favoriete muziek luisteren, veel meer (inschattings)fouten maken. Vooral jongens gaan tijdens het luisteren naar hun favoriete muziek vaker de fout in.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 85 jonge automobilisten in een auto zetten. Een rij-instructeur of onderzoeker nam naast de jongeren plaats. De automobilisten maakten zes ritjes van elk veertig minuten. Tijdens twee ritten luisterden ze naar hun favoriete muziek. Tijdens twee andere ritten luisterden ze naar achtergrondmuziek (bijvoorbeeld jazz) die de veiligheid moest vergroten. Tijdens de laatste twee ritten stond er geen muziek op in de auto.

WIST U DAT…

…een muziekje tijdens een saaie autorit juist weer een heel goed idee is?

Wanneer de tieners naar hun favoriete muziek luisterden, gingen ze bijna allemaal (98 procent) tijdens één ritje gemiddeld drie keer de fout in. Bijvoorbeeld door te bumperkleven, achteloos van rijbaan te wisselen of met één hand aan het stuur te zitten. Tijdens bijna één derde van deze fouten moest de bijrijder verbaal ingrijpen. In bijna twintig procent van de gevallen moest de bijrijder zelfs remmen of bijsturen om een ongeluk te voorkomen. Als er geen muziek op stond, maakte 92 procent van de proefpersonen fouten. Als er achtergrondmuziek opstond, nam het aantal fouten met maar liefst twintig procent af.

Het onderzoek is heel belangrijk, zo stelt onderzoeker Warren Brodsky. “De meeste automobilisten wereldwijd luisteren graag naar muziek in de auto en de mensen tussen de zestien en dertig jaar kiezen voor pop, rock, dance, hip-hop en rap. Jonge automobilisten spelen deze energieke, snelle muziek heel luid af: met zo’n 120 tot 130 decibel.” Daarbij komt nog eens dat de meeste automobilisten zich er niet van bewust zijn dat ze de muziek ingezogen worden en minder aandacht hebben voor hun rijstijl.

Bronmateriaal

"Teen Driver Music Preferences Increase Errors and Distractibility" - AABGU.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door State Farm (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd