Tijd voor categorie 6 orkaan?

Er zijn op dit moment maar vijf categorieën orkanen. En dat is te weinig nu de stormen steeds heftiger worden, zo vinden onderzoekers.

Op dit moment worden orkanen ondergebracht in vijf categorieën. De heftigste categorie betreft orkanen met windsnelheden die hoger liggen dan 250 kilometer per uur.

Heftige orkanen
Maar volstaat die schaal nog wel? Dat vragen onderzoekers zich op dit moment serieus af. In 2005 haalde de orkaan Emily windsnelheden van 257,5 kilometer per uur. En in 1980 wist de orkaan Allen windsnelheden van 305 kilometer per uur te halen. Zowel Emily als Allen horen in categorie vijf thuis, maar ze zijn qua kracht niet te vergelijken.

WIST U DAT…

…plankton mogelijk de richting van orkanen bepaalt?

Zes
Met het oog op die orkanen, maar ook de orkanen van de toekomst kan het wel eens tijd zijn voor een nieuwe categorie. “De heftige orkanen kunnen wel eens erger worden,” stelt onderzoeker David Enfield. “We moeten misschien een categorie zes toevoegen.” Een zesde categorie zou orkanen bevatten die windsnelheden hoger dan 280 kilometer per uur halen.

Heftiger
De afgelopen jaren zijn orkanen vernietigender geworden. En orkanen uit categorie vijf komen veel vaker voor dan in het verleden. Hoe dat komt, is onduidelijk. Mogelijk is het een cyclus, waarin perioden met heftige orkanen worden afgewisseld met rustigere tijden. Een andere mogelijkheid is dat de opwarming van de aarde (en het water) de boosdoener is.

Lang niet iedereen ziet iets in een zesde categorie. Sommige onderzoekers pleiten zelfs voor een afschaffing van de categorieën. Welbeschouwd zegt de indeling weinig, zo stellen ze. Als voorbeeld wordt Katrina aangehaald. De orkaan legde New Orleans in puin, maar bevond zich op dat moment in categorie 2 of 3. Blijkbaar kan zo’n categorie (die alleen gebaseerd is op de snelheid van de wind) weinig vertellen over de invloed van een orkaan.

Bronmateriaal

"Are Category 6 Hurricanes Coming Soon?" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door kakela (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd