‘Titanic verdwijnt binnen twintig jaar’

De recent ontdekte bacterie Halomonas titanicae takelt de Titanic flink toe. De piepkleine organismen verorberen het machtige passagiersschip rap. Zo rap dat het schip over vijftien tot twintig jaar compleet verdwijnt. Dat blijkt uit onderzoek. De Titanic ligt al bijna honderd jaar op zo’n 3800 meter diepte. De botsing met een ijsberg kostte aan meer dan 1500 mensen het leven.

De bacteriesoort werd in december 2010 ontdekt. De bacterie eet roest en floreert dan ook op de Titanic. “De Titanic houdt het al zo’n 100 jaar vol, maar uiteindelijk blijft er op een roestvlek na niets over,” vertelt onderzoeker Henrietta Mann. “Dit is een bacteriesoort die ervan houdt om ijzer te eten.”

Te laat
Een nader onderzoek naar de bacterie kan wetenschappers helpen om ijzer tegen roest en de bacterie te beschermen. Maar voor de Titanic lijkt alle hulp te laat te komen. Overigens kan dat ook weer mooie onderzoeksresultaten opleveren, zo benadrukken experts. Als de boeg van het schip verdwijnt, kunnen ruimtes die nu ontoegankelijk zijn, worden onderzocht.

Expeditie
De Titanic haalde de kranten de afgelopen maanden regelmatig. Een expeditie reisde eind vorig jaar naar het schip af en maakte er interessante foto’s en een indrukwekkend filmpje.

Ook de botsing met de ijsschots werd weer punt van discussie. Een kleindochter van één van de bemanningsleden schreef een boek over het ongeluk en concludeert daarin dat een menselijke stuurfout tot de botsing leidde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd