Titanosaurus met twee tumoren op zijn staart ontdekt

Voor het eerst hebben onderzoekers bij een dinosaurus die niet tot de eendesnaveldinosauriërs behoort, een tumor ontdekt.

Dat is te lezen in het blad Creataceous Research. De onderzoekers bestudeerden de fossiele resten van een Titanosaurus die zo’n negentig miljoen jaar geleden in wat nu Brazilië is, leefde.

Op één van de wervels van de enorme dinosaurus troffen ze niet één, maar twee verschillende soorten tumoren aan. Beide tumoren zijn goedaardig. het gaat om een hemangioom (een goedaardige woekering van bloedvaten) en een osteoma (een stukje bot dat op een ander bot groeit). Waarschijnlijk heeft de dinosaurus nooit last gehad van de tumoren.

De sporen van het hemangioom zijn goed zichtbaar op het middelste stukje wervel. Afbeelding: Fernando Barbosa.
De sporen van het hemangioom zijn goed zichtbaar op het middelste stukje wervel. Afbeelding: Fernando Barbosa.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers tumoren terugvinden bij een dinosaurus. Eerder vonden onderzoekers al tumoren terug bij dinosaurussen die tot de Hadrosauridae (eendesnaveldinosauriërs) behoren. Omdat alleen bij dinosaurussen uit deze groep tumoren werden aangetroffen, werd aangenomen dat alleen deze groep tumoren ontwikkelde. Maar met de ontdekking van twee tumoren op de staart van een Titanosaurus is nu bewezen dat ook andere soorten dinosaurussen tumoren ontwikkelden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd