Toegangspoort van Bijbelse stad Gat ontdekt

resten van de stadsmuur van Gat

De stad – waar ook de beroemde reus Goliath vandaan kwam – moet in de tiende en negende eeuw voor Christus indrukwekkend groot zijn geweest.

Archeologen ontdekten de resten van de toegangspoort van de stad tijdens opgravingen in het nationale park Tel Zafit, te vinden tussen Jeruzalem en Asjkelon (Israël). Naast de toegangspoort, ontdekten de onderzoekers ook een vestingmuur, een tempel en een gebouw waar ijzer geproduceerd werd.

Grote poort
De resten van de toegangspoort zijn indrukwekkend. De poort gaat de boeken in als één van de grootste toegangspoorten die tot op heden in Israël zijn ontdekt. De poort getuigt volgens de onderzoekers van de status en invloed die Gat in de tiende en negende eeuw voor Christus had. In die tijd was het de grootste stad in het land.

David verslaat Goliath. Deze schildering is gemaakt door Michelangelo en te vinden in de Sixtijnse Kapel.
David verslaat Goliath. Deze schildering is gemaakt door Michelangelo en te vinden in de Sixtijnse Kapel.
Aardbeving
Onderzoekers zijn al een tijdje bezig met opgravingen in het gebied. Eerder troffen ze al resten van een Filistijnse tempel en een Filistijnse inscriptie (de eerste die onderzoekers konden ontcijferen) aan. Ook stuitten ze op sporen van een aardbeving die in de achtste eeuw voor Christus plaatsvond.

Bijbel
De stad wordt ook in de Bijbel regelmatig genoemd. Zo vermeldt de Bijbel dat David naar de koning van Gat vluchtte nadat Saul hem bedreigde. En ook Goliath, de reus die door David verslagen werd met een slinger en een steen, was volgens de Bijbel uit deze stad afkomstig.

Hoewel de stad in de tiende en negende eeuw indrukwekkend groot was, deinsde de Aramese koning Hazaël er in 830 voor Christus niet voor terug om de stad in te nemen. Toen werd de stad – inclusief de nu ontdekte toegangspoort – vernietigd.

Bronmateriaal

"Bar-Ilan U. archaeologists uncover entrance gate and fortification of Biblical city" - Bar Ilan Universiteit (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Prof. Aren Maeir.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd