Toekomstige rover stuitert op planeten

De rover Opportunity legde de afgelopen zeven jaar al meer dan twintig kilometer af op Mars. Hoewel dit bewonderenswaardig is, blijft het raar dat een rover ‘slechts’ twintig kilometer aflegt in zo’n lange periode. Kan het allemaal niet veel sneller? Ja, beweren wetenschappers van het Charles Stark Draper laboratorium. Namelijk door te stuiteren over het oppervlak.

“Hierdoor kan een rover grote afstanden afleggen”, vertelt Seamus Tuohy van het Charles Stark Draper laboratorium. “Wetenschappers kunnen plaatsen bezoeken waar andere rovers niet kunnen komen, zoals de bodem van een diepe krater of de top van een heuvel.”

De rover van de toekomst gebruikt chemische raketten om binnen enkele seconden een flinke afstand af te leggen. Deze raketten worden tevens gebruikt om zachtjes te landen op een andere locatie. Een nadeel is dat er brandstof nodig om de raketten te gebruiken. Hedendaagse rovers gebruiken zonlicht als energiebron. Zij zijn dus – in theorie – altijd te gebruiken.

Toch hoeft dit niet automatisch een ‘no go’ te betekenen voor het plan van Talaris en co. In de nabije toekomst is het wellicht mogelijk om natuurlijke materialen op het oppervlak van een planeet te gebruiken als brandstof. Op het oppervlak van de maan ligt erg veel regolith (maanstof). Wellicht kan regolith ooit door een rover gebruikt worden als brandstof. Wie weet!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd