Toekomstige vaccinaties worden met een pleister gegeven

micropleister

Tot ziens injectienaald! Al enkele jaren werken wetenschappers aan een pleister met micronaalden. Deze pleister vervangt de traditionele naald. Een pleister met micronaalden is effectiever, goedkoper en minder pijnlijk dan een injectienaald.

Op dit moment vindt TEDGlobal plaats in Edinburgh. Tijdens deze conferentie tonen o.a. wetenschappers de nieuwste innovaties. Professor Mark Kendall, een biomedische ingenieur, demonstreerde op het podium hoe pleister met micronaalden op de huid wordt geplakt. Het is best wel bijzonder dat Kendall de Nanopatch op het Schotse podium toont, want een paar kilometer verderop is in in 1853 de naald geboren.

Nadelen van een naald
De injectienaald heeft ervoor gezorgd dat mensen veel langer leven. Dankzij vaccinaties kunnen ziekten namelijk worden voorkomen. Andere belangrijke innovaties zijn natuurlijk schoon drinkwater en riolering. Toch heeft de injectienaald veel nadelen. Jaarlijks sterven er 1,3 miljoen mensen door letsel door naalden. Daarnaast is twintig procent van de mensen bang voor naalden. Ook is een naald niet zo effectief, omdat een vaccin wordt ingespoten in een spier en niet in de huid.

Nanopatch
De Nanopatch heeft duizenden kleine micronaalden, die een vaccin gemakkelijk doorgeven aan de juiste cellen. Volgens Kendall hoeft er minder vaccin ingespoten te worden, omdat de effectiviteit verhoogd is. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat een micropleister met een dosis van 450 nanogram influenza veel effectiever was dan een injectienaald met een dosis van 600 nanogram influenza.

Niet vloeibaar
Een ander groot voordeel van de Nanopatch is dat het vaccin niet vloeibaar hoeft te zijn. Het kan als droge stof opgeslagen worden. En dat terwijl een vloeibaar vaccin vaak gekoeld bewaard moet worden. Zeker in ontwikkelingslanden kan dit soms tot problemen leiden.

Experiment
Op dit moment wordt de Nanopatch getest in Papoea-Nieuw-Guinea. Wanneer de pleister met micronaalden aanslaat, zal de Nanopatch wellicht ook in Europa gebruikt gaan worden. In 2014 geen griepprik, maar een anti-grieppleister?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd