‘Toetanchamon werd halsoverkop begraven’

Vlekken op de muren van de tombe van Toetanchamon wijzen er volgens onderzoekers op dat de begrafenis van de jonge farao een haastklus was.

In de tombe zijn diverse donkerbruine vlekken te zien. Er wordt al jaren onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers lijken maar niet te kunnen achterhalen waar de vlekken vandaan komen. Tot nu. Microbioloog Ralph Mitchell denkt namelijk de oplossing te hebben. Volgens hem werd Toetanchamon met een enorme haast begraven. Nog voordat de muren van de tombe droog waren.

Gevaar?
Het waren de Egyptenaren zelf die Mitchell vroegen om de situatie eens te bestuderen. Ze maakten zich zorgen om de bruine vlekken en vroegen zich af of de vele toeristen in de tombe de vlekken erger maakten en of de vlekken een gevaar voor de volksgezondheid vormden.

WIST U DAT…

…vorig jaar eindelijk duidelijk werd waar Toetanchamon aan stierf? Een gebroken been en malaria kostten hem de kop.

Niet meer actief
Mitchell bestudeerde de vlekken uitgebreid en moet concluderen dat ze sinds de ontdekking van de tombe – in 1922 – niet veel veranderd zijn. Laboratoriumtesten wezen bovendien uit dat de bacteriën die de vlekken ooit veroorzaakt hadden niet meer actief waren.

Haast
Naar de oorzaak van de vlekken blijft het gissen, maar Mitchell heeft wel sterke vermoedens. “Farao Toetanchamon stierf jong en we denken dat de tombe haastig werd klaargemaakt,” legt de wetenschapper uit. “We denken dat de geverfde muur nog niet droog was toen de tombe werd afgesloten.”

Vocht in combinatie met het lichaam van de overleden farao en voedsel dat hij meekreeg voor zijn reis naar het hiernamaals zou er voor gezorgd hebben dat bacteriën hun gang konden gaan. Uiteindelijk raakte het vocht op en stierven de bacteriën. Maar de vlekken bleven…

De muren van de grafkamer van Toetanchamon. Foto: Hajor (via Wikimedia Commons).

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mojmir_ch (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd