De tien meest voorkomende fobieën

Ergens bang voor? Mogelijk is het een fobie! Als u in een auto zit met een chauffeur die 300 kilometer per uur op de snelweg rijdt, dan is het logisch dat u hem knijpt. Dit is geen fobie. Een fobie is een ziekelijke angst voor iets wat eigenlijk niets voorstelt. Scientias.nl zet de tien meest voorkomende fobieën op een rij. En ze zijn allemaal heel herkenbaar.

#10 – Necrofobie
Mensen die aan necrofobie lijden, zijn bang voor de dood. Dit kan op twee manieren: ze houden er niet van om doodse dingen te zien, of ze sidderen bij het idee om zelf een keer dood te gaan. Necrofobie geeft een nerveus en onprettig gevoel. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, ademnood en zweterigheid. De fobie kan op verschillende manieren ontstaan, maar meestal heeft een traumatische gebeurtenis er iets mee te maken: bijvoorbeeld het zien van iets doods, zoals een overleden opa of een halfverteerd vogeltje. Necrofobie is te genezen, bijvoorbeeld door therapie.

#9 – Brontofobie
Onweert het buiten? Sommige mensen schieten dan spontaan in de stress. De gordijnen gaan dicht, alle apparaten worden uit het stopcontact gehaald en de muziek gaat hard aan om het donderende geluid niet te horen (uiteraard wordt een muziekspeler op batterijen gebruikt, aangezien net alles uit het stopcontact is gehaald). Er zijn enkele typische karaktereigenschappen die horen bij iemand met brontofobie: mensen die lijden aan brontofobie zappen van televisiekanaal naar televisiekanaal en stoppen abrupt als ze het weerbericht horen of zien, mensen met brontofobie nemen meer voorzorgsmaatregelen dan nodig is als er bijvoorbeeld slecht weer op komst is en mensen met brontofobie maken zich constant zorgen over wie er door onweer wordt geraakt. Ook brontofobie is met therapie goed te behandelen.

#8 – Carcinofobie
Kent u Tara Singh Varma nog? Dit Tweede Kamerlid namens GroenLinks kon in 2000 niet meer functioneren, omdat ze leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Uiteindelijk bleek het een leugen te zijn. Stom? Nou, nee hoor. Neem nu carcinofoben: zij zijn zo bang voor het krijgen van kanker, dat zij op een gegeven moment geloven dat ze lijden aan kanker. Mensen met carcinofobie komen niet in de buurt van mensen met kanker, omdat ze bang zijn om besmet te worden. Een van de meestvoorkomende klachten bij mensen met carcinofobie is hoofdpijn. Mensen met carcinofobie denken dan dat ze een hersentumor hebben. Carcinofobie kan er toe leiden dat mensen afstandelijker worden naar collega’s en familieleden.

Wist je dat atheïsten en strenggelovigen het minst bang zijn voor de dood? Lees er hier meer over!

#7 – Emetofobie
Na een auto-ongeluk kreeg cabaretier Alex Klaasen last van paniekaanvallen. “Ik was constant misselijk”, vertelt hij in het kerstnummer van de Libelle. “Dan dacht ik dat ik moest overgeven. Stel je voor, in een bomvolle zaal.” Klaasen is niet de enige. In Nederland zijn er een heleboel mensen die bang zijn om over te geven. Ook zijn er genoeg mensen die het vreselijk vinden om iemand anders te zien overgeven. In het geval van Klaasen heeft een traumatische ervaring te maken met emetofobie. Bij de meeste mensen die lijden aan emetofobie hebben als kind veel overgegeven. Er is geen specifieke therapie voor emetofobie, maar meestal is de ziekte wel met andere fobietherapieën op te lossen.

#6 – Acrofobie
Hoogtevrees lijkt ongevaarlijk, maar toch kan acrofobie levensbedreigend zijn. Er zijn gevallen bekend dat mensen zich op grote hoogte naar beneden werpen, omdat ze door een paniekaanval niet meer in de hand te houden zijn. Wie aan acrofobie lijdt – en dat zijn heel veel mensen – doen er niet goed aan om in een hoge flat te wonen. Of kies voor de eerste of tweede verdieping. Veel mensen gaan niet in therapie voor acrofobie, omdat ze het niet nodig vinden. In principe heeft ieder mens in lichte mate hoogtevrees (de mens heeft niet voor niets geen vleugels). Wie aan een extreme vorm van acrofobie lijdt, doet er goed aan om therapie te volgen. In de therapie wordt de fobie weggewerkt door mensen in een virtuele realiteit op grote hoogte te plaatsen.

#5 – Claustrofobie
Saskia en Rex – de hoofdrolspelers in ‘Gouden Ei’, een bekend boek van Tim Krabbé – lijden aan claustrofobie. Zij zijn niet de enigen. Vijf tot zeven procent van de wereldbevolking is bang om vast te zitten in een kleine ruimte. Maar de grootte van een ruimte doet er niet alleen toe. Mensen die lijden aan claustrofobie lijken het niet alleen erg te vinden als een ruimte klein is: de ontsnappingsmogelijkheid is ook van belang. Een te kleine auto kan benauwend zijn, maar als deze auto helemaal op slot zit, wordt de angst versterkt. Claustrofobie kan (deels) verdwijnen door therapie.

#4 – Agorafobie
Mensen met agorafobie worden nerveus in omgevingen die ze niet goed kennen, of waar ze weinig controle op kunnen uitoefenen. Het is een fobie die meer voorkomt bij vrouwen, dan bij mannen. Toch denken psychologen dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen, maar dat mannen sneller naar de fles grijpen als ze aan agorafobie lijden en dus worden gelabeld als alcoholist. Mensen die lijden aan agorafobie mijden grote, drukke plaatsen als winkelcentra en vliegtuigen. De oplossing? Cognitieve therapie bij een psycholoog kan uitkomst bieden!

Afbeelding: taxicologne / Pixabay

#3 – Aerofobie
In het eerste deel van Final Destination zien passagiers – die net voor het vertrekken van hun vliegtuig toch niet mee willen – hun eigen vliegtuig exploderen. Zo’n gebeurtenis kan leiden tot aerofobie. Mensen met aerofobie zijn bang om te vliegen. Deze fobie ontstaat nadat iemand meerdere vliegtuigongelukken op het nieuws ziet, een naaste verliest door een vliegtuigongeluk of veel films kijkt over vliegtuigongelukken. Kijk dus geen Final Destination. Medicatie kan helpen om aerofobie te verminderen. Of ga in therapie.

#2 – Sociale fobie
Bang om verkeerd beoordeeld te worden door anderen? Of om onterecht opgepakt te worden door de politie? Mogelijk lijdt u aan sociale fobie. Veel mensen hebben een (milde) vorm van sociale fobie. Weinig mensen houden er van om publiekelijk te spreken, bijvoorbeeld. Therapie is vaak niet nodig. Probeer gewoon uw angsten te overwinnen door wel te speechen op een bruiloft. Mensen met een erge vorm van sociale fobie doen er wel goed aan om naar een psycholoog te gaan, omdat een fobie sociale contacten in de weg kan zitten.

#1 – Arachnofobie
De fobie der fobieën is natuurlijk de angst voor spinnen en spinachtigen. Er zijn veel dierenfobieën (bijvoorbeeld voor muizen of kikkers), maar toch is arachnofobie de meestvoorkomende. En dat is eigenlijk gek, want in Nederland zijn vrijwel alle spinnen ongevaarlijk. Wie een spin ziet, begint keihard te gillen of – nog erger – diegene krijgt een paniekaanval. Toch is het goed om geconfronteerd te worden met een spin, want daardoor vermindert misschien wel de fobie. Waarom staat arachnofobie op nummer 1? Heel simpel: de helft van de vrouwen en tien procent van de mannen lijdt eraan!

Wist je dat er lang gedacht werd dat psychopaten geen angst kunnen ervaren? Inmiddels zijn onderzoekers daar echter op teruggekomen. Lees er hier meer over!

Bronmateriaal

"Fobie" - Wikipedia

"Top Ten Phobia" - Phobia Fear Release
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Josch13 / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd