Traagste haai ter wereld ‘jaagt’ op slapende zeehonden

De Groenlandse haai is de traagste haai ter wereld. En toch is zijn maag goed gevuld. Wetenschappers denken nu te weten hoe dat kan: hij jaagt op slapende zeehonden.

De onderzoekers begonnen hun studie met het vastleggen van de exacte zwemsnelheid van de Groenlandse haai. Ze ontdekten dat het dier gemiddeld ongeveer 0,34 meter per seconde aflegt. Dat is bijzonder traag. Zo heel af en toe versnelt de haai wel: de snelheid verdubbelt dan. Maar zelfs dan is deze nog zeer langzaam.

Maaginhoud
De onderzoekers bestudeerden ook de maaginhoud van de 136 tot 700 kilo wegende giganten. Zo’n veertig procent van de haaien bleek zeehonden in de maag te hebben. En dat is best bijzonder. Want zelfs als de haai een topsnelheid heeft (dat wil zeggen: 0,68 meter per seconde) dan is hij nog te langzaam om de watervlugge zeehond bij te houden, laat staan te vangen.

WIST U DAT…

…de verre voorouder van de mens op een haai leek?

Slapen
Maar hoe komt de haai dan aan zo’n gevulde maag? De onderzoekers denken het wel te weten. Ze wijzen erop dat zeehonden beide hersenhelften tegelijkertijd laten slapen. Wanneer ze dus slapen, zijn ze totaal niet alert. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld dolfijnen die de hersenhelften om beurten laten rusten. Zo’n slapende zeehond bevindt zich aan het oppervlak en is de perfecte prooi voor de Groenlandse haai. “We suggereren dat de Groenlandse haaien zeehonden doden door ze voorzichtig te benaderen en ze terwijl ze slapen te vangen,” zo schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek is van groot belang. Er wordt op dit moment intensief onderzoek gedaan naar de ecosystemen nabij de polen: het gebied waar ook de Groenlandse haai actief is. Blijkbaar speelt de Groenlandse haai een grote rol in dat ecosysteem. “Deze studie heeft vastgelegd dat Groenlandse haaien een belangrijk bron van sterfte zijn onder Arctische zeehonden.” En daar moet in toekomstige studies rekening mee worden gehouden.

Bronmateriaal

"Greenland sharks (Somniosus microcephalus) as predators of arctic pinnipeds" - Marinemammalscience.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Gervais et Boulart (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd