Transparant visje ontdekt in de Amazone

vis

Wetenschappers hebben in de Amazone een nieuwe vissoort ontdekt. Het visje is bijna helemaal transparant. Enkel zijn kopje en buik niet. Die buik is met een helderblauw kleurtje trouwens ook heel opvallend.

De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het blad Ichthyological Exploration of Freshwaters. Ze hebben het visje de naam Cyanogaster noctivaga gegeven. Het visje is niet alleen een nieuwe soort, maar blijkt ook in geen enkel bestaand geslacht thuis te horen. Vandaar dat de onderzoekers voor het visje ook een nieuw geslacht in het leven hebben geroepen.

De wetenschappers ontdekten het visje in de Rio Negro, in het Amazonegebied. Het mag een wonder heten dat de onderzoekers het visje ontdekt hebben. Het visje is namelijk slechts zeventien millimeter lang, oftewel slechts zeven millimeter langer dan het kleinste visje ter wereld. “Het is een vreemd, klein diertje,” vindt onderzoeker Ralf Britz.

Zodra een vis het loodje legde, verloor deze al zijn kleur. Foto: Natural History Museum, London.
Zodra een vis het loodje legde, verloor deze al zijn kleur. Foto: Natural History Museum, London.
Het visje was niet alleen moeilijk te vinden. Het was ook lastig te fotograferen. Zodra de onderzoekers een exemplaar gevangen hadden en bovenhaalden, stierf het. En zodra het visje stierf, verdwenen de kleuren (zie de foto hiernaast). Om een foto te kunnen maken van de vis in al zijn glorie, moest er dan ook geïmproviseerd worden, vertelt Britz. “Ik creëerde direct naast de kustlijn een fototank met mijn camera en flitser in de aanslag. Vervolgens ging ik met mijn collega het water in en trok het net richting de kustlijn. Met een grote lepel schepte ik de vissen uit het net en zette ze in de fototank, zonder ze uit het water te halen.”

Bronmateriaal

"Blue-bellied fish is a surprise catch" - NHM.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Natural History Museum, London.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd