Trekken aan DNA? Slecht idee!

DNA valt uit elkaar als u eraan trekt. Dat blijkt uit onderzoek van Peter Gross van de Vrije Universiteit Amsterdam.

DNA bestaat uit twee strengen: de dubbele helix. Die twee strengen zitten om elkaar heen gewonden. Als eraan getrokken wordt, laten ze elkaar echter los, zo wist Gross aan te tonen.

Reageerbuis
Als DNA in een reageerbuisje verhit wordt tot ongeveer 80 graden dan vallen de twee strengen uit elkaar. Ze smelten dan. Onze cellen halen DNA ook regelmatig uit elkaar. Niet door verhitting, maar door eiwitten het DNA uit elkaar te laten trekken.

Optisch pincet
Gross vroeg zich af hoe dat precies werkte en gebruikte optische pincetten om met hele kleine krachten aan het DNA te trekken. Het resultaat had nog het meeste weg van touwtrekken met een gerafeld touw. Het DNA ‘rafelde’ steeds verder uit naarmate er harder aan getrokken wordt.

Schokjes
De strengen DNA lieten elkaar steeds verder los. Dat gebeurde schoksgewijs. De schokjes werden bepaald door de erfelijke code.

In elkaar
Wanneer Gross iets minder kracht zette en het DNA zelfs iets liet vieren, kropen de strengen weer in elkaar. Ze kwamen weer vast te zitten en vormden de vertrouwde dubbele helix.

Door het onderzoek van Gross krijgen wetenschappers een beter beeld van de eigenschappen van DNA. Ook de stabiliteit van de dubbele helix komt eruit naar voren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd