Trillende nepboom vormt nieuwe bron van groene energie

Reusachtige windmolens zouden binnenkort vervangen kunnen worden door kleine mechanische bomen. Kleine trillingen, zoals voetstappen op een brug, zijn al genoeg voor de bomen om elektriciteit op te wekken.

Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Ohio. Zij ontwikkelden mechanische bomen die willekeurige bewegingen van de wind, of verkeer op een brug, omzetten in elektrische energie.

Wist u dat…

Dankzij deze technologie kan er op een duurzame manier energie opgewekt worden. Greenpeace voorspelt dat in 2050 de wereld volledig over is op duurzame energiebronnen.

Trillingen
De bomen zien eruit als een stam met enkele takken – bladeren hoeven er niet eens aan te zitten – en zijn gemaakt van elektromechanische materialen. “In ons dagelijks leven worden we omringd door veel kleine trillingen,” vertelt projectleider Ryan Harne. “Gebouwen slingeren licht in de wind, bruggen bewegen als we er overheen rijden. Hierbij komt veel kinetische energie vrij die nu verloren gaat. De mechanische bomen kunnen deze trillingen omzetten in elektriciteit.”

Experiment
De onderzoekers testten hun model in een experiment waar ze deze kleine mechanische bomen bouwden uit twee stalen balken. Deze twee balken zijn met elkaar verbonden middels elektromechanisch materiaal. Dit materiaal kan de trillingen omzetten in energie. Ze installeerden de boom op een apparaat dat de boom bij verschillende frequenties heen en weer liet schudden. In eerste instantie leek er niet veel te gebeuren, maar uiteindelijk produceerde de boom een klein voltage, ongeveer 2 volt. Hoewel dit nog een laag voltage is, toont het experiment wel aan dat dit soort kleine trillingen energie kunnen opwekken.

Op korte termijn kan deze technologie worden toegepast om sensoren die de kwaliteit van gebouwen en bruggen monitoren, van energie te voorzien. Op dit moment werken deze sensoren alleen op batterijen of als ze direct verbonden zijn met het energienetwerk. De kleine bomen zijn in dat opzicht veel milieuvriendelijker. Ze vangen de trillingen van het gebouw of brug op, en leveren op die manier direct energie aan de sensoren.

Bronmateriaal

"Turning good vibrations into energy" - The Ohio State University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd