“Trofeejacht verbieden is een slecht idee”

Het afschaffen van de trofeejacht kan nog wel eens slechter uitpakken voor wilde dieren dan de trofeejacht zelf.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Trends in Ecology & Evolution. Ze stellen voor de trofeejacht niet te verbieden, maar aan strenge regelgeving te onderwerpen.

Er is de afgelopen maanden veel over gezegd en geschreven: de trofeejacht. Veel van deze discussies kwamen op gang nadat een Amerikaanse tandarts de leeuw Cecil had doodgeschoten. “Veel mensen zijn heel begrijpelijk tegen de trofeejacht,” stelt onderzoeker Corey Bradshaw. “Ze geloven dat het bijdraagt aan het voortdurende verlies van soorten.” Maar dat is niet helemaal terecht. Zij stellen dat het verbieden van de trofeejacht – die in Afrika jaarlijks zo’n 217 miljoen Amerikaanse dollar in het laatje brengt – de pogingen om soorten van de ondergang te redden, ondermijnt.

Een trofeejager poseert met zijn prooi.
Een trofeejager poseert met zijn prooi.
Want wie soorten voor uitsterven wil behoeden, heeft geld nodig. En dat levert de trofeejacht op. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld ecotoerisme. Maar trofeejacht is volgens de onderzoekers in vergelijking met ecotoerisme minder belastend voor het klimaat en de dieren.

Wel is het van belang dat de geldstroom beter wordt gestuurd. “Nu komt het geld voornamelijk bij de private sector uit, waardoor het niet bijdraagt aan het beschermen van een natuurpark of de lokale gemeenschappen”, zegt professor Nigel Leader-Williams van de universiteit van Cambridge. “Als er meer sturing is, levert trofeejacht meer geld op voor de bescherming van soorten.”

In het paper noemen de onderzoekers twaalf richtlijnen hoe trofeejacht bij kan dragen aan de bescherming van diersoorten. Eén punt is dat trofeejacht door lokale gemeenschappen georganiseerd moet worden. Daarnaast moeten diersoorten iedere vijf jaar (of vaker) geteld worden en is het belangrijk dat er professionele jagers aanwezig zijn, die dieren snel uit hun lijden kunnen verlossen als er iets mis gaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd