Tsjernobyl nog steeds radioactief na 23 jaar

 GESCHIEDENIS  Het gebied rondom Tsjernobyl, een Oekraïense kerncentrale die in 1986 ontplofte, is nog steeds radioactief. Wetenschappers hebben metingen gedaan in de nabije omgeving van de kerncentrale – waar geen mensen zonder bescherming mogen komen – en melden dat de waarden hoger liggen dan gedacht. Dit betekent dat het langer duurt voordat het radioactieve materiaal afbreekt in de atmosfeer.

De halveringstijd van Cesium 137 werd voorheen geschat op dertig jaar. Hierdoor verwachtten wetenschappers dat het gebied rondom de kerncentrale binnenkort weer open kan en dat er weer mensen kunnen wonen. Nieuwe onderzoeksresultaten wijzen uit dat dit nog lang niet kan. Er zit nog teveel radioactief materiaal in de lucht. Wetenschappers hebben geen idee waarom het zo lang duurt.

Wetenschappers schatten dat de halveringstijd van het ecologische Cesium 137 tussen de 180 en 320 jaar ligt. Dit betekent dat het gebied nog lange tijd gesloten blijft. Een strop voor de Oekraïnse overheid, die het gebied weer wil gebruiken.

De Tsjernobylramp op 26 april 1986 is de grootste nucleaire ramp ooit op aarde. De fall-out werd verergerd door de Sovjet Unie, die probeerde om de ramp te verzwijgen. Hierdoor werden onnodig veel mensen blootgesteld aan veel straling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd