TU Eindhoven sleept de tweede plek in het EK robotvoetbal in de wacht

Ze moesten het Portugese team als meerdere erkennen.

De Technische Universiteit Eindhoven is tweede geworden in het Europese Kampioenschap voor zelfsturende voetbalrobots. Ze verloren de finale met 2-1 van het Portugese team CAMBADA van de universiteit van Aveiro. De wedstrijd vond plaats in de Portugese stad Porto.

Dominant
Het Portugese team had duidelijk de touwtjes in handen. Zo kreeg de Eindhovense keeper een spervuur aan doelpogingen te verwerken. Ook de Portugese keeper wist een schot te lossen. Hoewel de doelman van TU Eindhoven de meeste ballen wist te stoppen, kwam er in de eerste helft toch één bal in het net terecht, wat het Portugese team op voorsprong zette.

Spel
Het Eindhovense team kampte met slechte balaannames en balverlies. Hierdoor leken ze in de eerste helft geen partij voor de Portugezen. Het lukte ze zelfs geen enkele keer om de bal voor het Portugese doel te krijgen. Ook in de tweede helft waren de Portugezen oppermachtig en maakte al snel 2-0.

Laatste minuut
In de laatste minuten kwamen er pas kansen voor het Eindhovense team, nadat een Portugese robot het veld had verlaten. In de slotminuut wisten de Eindhovenaren toch nog een punt te scoren. Echter was vrijwel direct daarna de wedstrijd afgelopen.

Benieuwd hoe robotvoetbal eruit ziet? Bekijk de video hieronder!

WK
Ondanks de verloren finale kijkt teamcaptain Wouter Kuijper positief vooruit naar het WK. “We hebben onze nieuwe ontwikkelingen door en door kunnen testen,” zegt hij. “De nieuwe achtwielige robot heeft een aantal wedstrijden meegespeeld. Onze nieuwe strategie-software werkt nu al op een iets hoger niveau dan de software van afgelopen jaar op het WK en dat gaan we nog verder verbeteren. Ook hebben we gezien dat we veel ruimte kregen door het veld breed te trekken, we moeten er nu aan werken om die ruimte effectiever te gebruiken.”

De Eindhovenaren hoeven echter niet bij de pakken neer te zitten. Zo lukte het in de voorrondes wel om veel doelpunten te maken. Het doelsaldo over het gehele toernooi staat dan ook als een huis: 78 goals voor, en slechts 7 tegen. Op 2 juli treedt het Eindhovense team aan op de WK RoboCup in Sydney, als titelverdediger.