TV-achtig paneel tovert je woonkamer om tot een draadloos oplaadstation

Kabels en stekkers die nu nodig zijn om je smartphone op te laden, kunnen al snel overbodig worden.

Stel je een paneel voor dat lijkt op een flatscreen-televisie en heel stylish aan de muur hangt of zelfs keurig weggewerkt is in het plafond. Zo’n paneel kan in de nabije toekomst alle apparaten op afstand opladen, zolang ze zich maar in het gezichtsveld van dat paneel bevinden.

Technologie is er
Toekomstmuziek? Welnee, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Washington. In een nieuw paper tonen ze aan dat de technologie om zo’n paneel te maken reeds bestaat. Het enige wat we nog moeten doen, is tijd maken om het te ontwerpen.

Behoefte is er
“Er is een enorme vraag naar alternatieven voor de lompe oplaad-pads en hinderlijke kabels die de mobiliteit van je smartphone of tablet beperken,” weet onderzoeker Matt Reynolds. Huidige manieren om bijvoorbeeld je smartphone draadloos op te laden, hebben inderdaad hun beperkingen. Zo moet je je smartphone altijd dicht bij de oplader leggen. Dat komt doordat de elektrische energie middels een magnetisch veld wordt getransporteerd. Naarmate de afstand tussen lader en apparaat groeit, neemt de kracht van het magnetisch veld en dus de efficiëntie van de lader, af.

Radiogolven
Daarom doen Reynolds voor hun nieuwe laadsysteem ook geen beroep op een magnetisch veld. Maar hoe werkt het systeem van Reynolds en collega’s dan? Reynolds en collega’s magen gebruik van radiogolven in het hogere frequentiegebied (in de Fresnel-zone). Deze radiogolven kunnen heel goed gefocust worden op een apparaat in de ruimte door ze via een plat LCD-achtig paneel te laten lopen. Dat paneel bestaat uit allerlei cellen. “Stel je een elektromagnetische golf voor die door een plat oppervlak reist dat uit duizenden kleine elektrische golven bestaat,” vertelt onderzoeker David Smith. “Als je elke cel zover kan krijgen dat deze de golf op een specifieke manier manipuleert, kun je exact dicteren hoe het elektromagnetische veld eruit ziet wanneer het er aan de andere kant uitkomt.”

Een schematische weergave van het door de onderzoekers bedachte systeem. Afbeelding: Duke University.
Een schematische weergave van het door de onderzoekers bedachte systeem. Afbeelding: Duke University.

Geen lege accu’s meer
Berekeningen wijzen uit dat een paneel niet groter dan de gemiddelde flatscreen-tv energie over een afstand van zo’n tien meter naar een apparaat ter grootte van een smartphone kan verplaatsen. “Ons systeem zou in staat zijn om automatisch en voortdurend elk apparaat in de kamer op te laden en daarmee zouden lege batterijen tot het verleden behoren,” vertelt Reynolds

Natuurlijk zijn er nog wel enkele hindernissen te nemen. Zo moet er een krachtige, goedkope en efficiënte elektromagnetische energiebron worden ontwikkeld. En ook moet het systeem automatisch uitgeschakeld worden wanneer een mens of huisdier dwars door de elektromagnetische straling dreigt te lopen. Maar: “Al deze problemen zijn gemakkelijk te overkomen,” denkt Smith. “Ik denk dat het bouwen van een dergelijk systeem dat in het plafond kan worden ingebouwd en alles in de ruimte draadloos oplaadt, heel goed haalbaar is.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd