Twee heel verschillende buren in Grote Magelhaense Wolk gekiekt

magelhaense wolk

De Very Large Telescope in Chili heeft twee totaal verschillende gaswolken in de Grote Magelhaense Wolk gekiekt. De ene wolk is blauw. De andere rozig. Beide wolken zijn ontstaan door krachtige deeltjeswinden van piepjonge, zeer hete sterren.

De roze getinte wolk – NGC 2014 genaamd – bestaat voornamelijk uit waterstofgas. In de wolk bevindt zich een sterrenhoop die bestaat uit jonge, hete sterren. Deze pasgeboren sterren geven een energierijke straling uit die ervoor zorgt dat de waterstofatomen in de omgeving hun elektronen kwijtraken. Het resultaat: het waterstofgas wordt geïoniseerd en krijgt een roze gloed.

De blauwe wolk – NGC 2020 genaamd – is op vergelijkbare wijze tot stand gekomen. De blauwe kleur is ontstaan doordat de hete ster in het hart van de wolk straling afgeeft die zuurstof ioniseert.

De twee gaswolken maken deel uit van de Grote Magelhaense Wolk: een enorm stervormingsgebied. De wolk is zo’n 163.000 lichtjaar van onze Melkweg verwijderd en strekt zich over zo’n 14.000 lichtjaar uit. De wolk is vrij chaotisch. Waarschijnlijk door interactie met de – naar kosmische begrippen – nabijgelegen Melkweg en Kleine Magelhaense Wolk.

Foto: ESO.
Foto: ESO.

Bronmateriaal

"Twee zeer verschillende gaswolken in het sterrenstelsel hiernaast" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd