Twee HIV-patiënten lijken HIV-vrij na stamceltransplantatie

hiv

Twee patiënten met HIV lijken na een stamceltransplantatie ‘schoon’ te zijn: er is geen spoor van het HIV-virus meer in hun lichaam terug te vinden. Dat hebben wetenschappers tijdens een conferentie van de International AIDS Society bekend gemaakt.

De patiënten in kwestie werden al lange tijd met HIV-remmers behandeld toen ze kanker kregen. Om de kanker te behandelen, ondergingen beide patiënten chemotherapie en een stamceltransplantatie. Na de transplantatie was er in het lichaam van de patiënten geen spoor meer van het HIV-virus te bekennen. Bij één van de patiënten bleef het virus – zonder HIV-remmers – zeker vijftien weken weg.

Nieuwe informatie
De resultaten zijn hoopgevend. “Deze resultaten bieden ons nieuwe informatie die de manier waarop we over HIV en gentherapie denken, kan veranderen,” stelt Kevin Robert Frost, bestuursvoorzitter van amfAR, een organisatie die het onderzoek naar de twee HIV-patiënten mede mogelijk maakte. Tegelijkertijd is stamceltransplantatie waarschijnlijk niet de oplossing voor HIV. Het is namelijk vanwege de kosten en complexiteit van de behandeling niet mogelijk deze op grote schaal toe te passen. “Maar deze nieuwe zaken kunnen leiden tot een nieuwe behandeling tegen HIV en uiteindelijk zelfs leiden tot het verdwijnen ervan.”

Timothy Brown
De onderzoeksresultaten doen denken aan de Timothy Brown-zaak. Brown had HIV en ontwikkelde kanker. Ook hij onderging een stamceltransplantatie, waarna het HIV-virus niet langer in zijn lichaam terug te vinden was. Toch is het verhaal van Brown niet helemaal te vergelijken met dat van deze twee patiënten. In tegenstelling tot de donor die stamcellen aan Brown leverde, hadden de donoren die hun stamcellen aan de twee patiënten afgaven geen genetische mutatie die ze resistent voor HIV maakte. Ook ondergingen de twee patiënten – in tegenstelling tot Brown – voorafgaand aan hun stamceltransplantatie geen zware chemotherapie en bestraling.

Brown werd in 2010 gepresenteerd als ‘de eerste mens die van HIV genezen is’. En ook de twee patiënten die nu weer bevrijd lijken te zijn van HIV worden door sommige media gepresenteerd als ‘genezen’. Daarvoor is het echter nog steeds véél te vroeg, zo waarschuwen onderzoekers. Het is heel lastig om vast te stellen of een lichaam echt geen enkel spoor meer van HIV bevat. Bovendien zal nog moeten blijken of het virus echt niet meer de kop opsteekt. Meer onderzoek en meer tijd zal duidelijk moeten maken of we echt van ‘genezing’ kunnen spreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd