Twee planeten in één baan: het bestaat!

De Kepler-telescoop heeft een stortvloed aan gegevens opgeleverd waar wetenschappers zich nu doorheen ploegen. Maar het is allemaal niet voor niets, zo blijkt uit de nieuwste ontdekking. Kepler maakt melding van een bijzonder planetair systeem waarbij twee planeten in dezelfde baan om hun ster draaien. De vondst versterkt de theorie dat ook de aarde ooit haar baan deelde.

Het gaat om het planetaire systeem KOI-730. Het systeem bestaat uit vier planeten en een ster. Twee planeten draaien in 9,8 dagen tijd op precies dezelfde afstand om hun ster heen.

Zestig graden
De ene planeet is de andere voortdurend zestig graden voor. Dat is ergens logisch. Als één planeet om een ster heendraait, zijn er nog twee zogenoemde Lagrangepunten op de baan van de planeet waar een tweede planeet kan staan. Deze punten bevinden zich zestig graden voor of achter de eerste planeet.

WIST U DAT…

…Kepler 1235 kandidaat-exoplaneten heeft ontdekt?

Zeldzaam
“Systemen als deze komen niet vaak voor,” stelt onderzoeker Jack Lissauer. “Dit is de enige die we gezien hebben.” De wetenschappers beschrijven het systeem in het blad Astrophysical Journal.

Aarde
Hoewel het heel ongewoon is, maakt de vondst het tegelijkertijd heel aannemelijk dat onze aarde ooit ook deel uitmaakte van zo’n bijzonder planetair systeem. Er zijn wetenschappers die vermoeden dat de aarde ooit haar baan deelde met een hemellichaam ter grootte van Mars. Een botsing tussen de twee zou de maan opgeleverd hebben. De vondst van nog zo’n planetair systeem versterkt de theorie verder.

Het is niet ondenkbaar dat ook de twee planeten in KOI-730 ooit met elkaar botsen. Maar uit berekeningen blijkt dat de twee elkaar in ieder geval de komende 2,22 miljoen jaar nog op de voet zullen volgen zonder dat een nare confrontatie dreigt.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door NASA/Ames/JPL-Caltech.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd