Tweede ExoMars-missie met twee jaar uitgesteld

De missie – bestaande uit onder meer een rover die op zoek gaat naar leven op Mars – zal pas in 2020 gelanceerd worden.

Half maart lanceerde ESA in samenwerking met de Russische ruimtevaartorganisatie de eerste ExoMars-missie. De missie – bestaande uit een orbiter en een Marslander – moet onder meer aantonen dat ESA en de Russen de technologie in huis hebben om op Mars te landen. Het is namelijk de opmaat naar meer: een tweede ExoMars-missie bestaande uit onder meer een Marsrover.

ExoMars

Meer weten over de zeer ambitieuze ExoMars-missies? Lees er hier alles over!

Prima lancering
Tot op heden verloopt die eerste ExoMars-missie prima. De lancering verliep goed en de orbiter en lander komen naar verwachting in oktober bij Mars aan.

Uitstel
Meer strubbelingen zijn er bij de voorbereidingen voor de tweede ExoMars-missie die in 2018 het luchtruim zou moeten kiezen. Het lukt zowel Europese als Russische leveranciers niet om alles op tijd aan te leveren. En dus is nu officieel besloten om de lancering uit te stellen. Zoals het er nu naar uitziet, kiest de tweede ExoMars-missie pas in 2020 het luchtruim.

Het is niet ongebruikelijk dat een missie naar Mars wordt uitgesteld. Ook de beroemde Marsrover Curiosity vertrok bijvoorbeeld met een flinke vertraging. En eind vorig jaar maakte NASA bekend de lancering van Marslander InSight met twee jaar uit te stellen. Dat ruimtevaartorganisaties bij uitstel de lancering direct zo’n eind voor zich uit schuiven, is goed te verklaren. Slechts één keer in de 26 maanden doet zich een periode voor waarin het gunstig is om een Marsmissie op weg te sturen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd