‘Tweede Stonehenge’ blijkt helemaal geen stenen te bevatten

Een ondergronds ‘superhenge’ dat vorig jaar nabij Stonehenge werd ontdekt, blijkt helemaal niet uit staande stenen te bestaan.

Het was wereldnieuws vorig jaar: wetenschappers hadden op minder dan drie kilometer afstand van het beroemde Stonehenge een ondergronds ‘superhenge’ ontdekt. Radargegevens suggereerden dat onder de Durrington Walls – een rond aardwerk bestaande uit een wal en een greppel – zeker 90 stenen begraven lagen. Die stenen zouden ooit overeind hebben gestaan, maar zo’n 4500 jaar geleden zijn omgeduwd, waarna Durrington Walls verrees.

Deze animatie laat zien wat de onderzoekers vorig jaar dachten te hebben ontdekt: de sporen van een enorme cirkel staande stenen.

Verrassing
Die grote ontdekking krijgt nu een vervolg. Wetenschappers hebben namelijk twee stenen proberen op te graven. En dat leverde een grote verrassing op. De onderzoekers stuitten niet op twee stenen, maar op twee diepe gaten. En in die gaten hebben waarschijnlijk houten palen gestaan. Die houten palen zijn op een gegeven moment verwijderd, waarna de putten volgegooid zijn met puin. Daarna verrees Durrington Walls.

Veel vragen
De ontdekking roept een hoop vragen op. Zo zijn er aanwijzingen dat de houten palen die in deze gaten stonden verticaal uit de gaten werden gelicht. Hoe hebben de mensen dat gedaan? En waarom werden de palen verwijderd? En wanneer gebeurde dat? En wat is er gebeurd met de verwijderde palen?

Eén van de onderzochte gaten. Afbeelding: National Trust.
Eén van de onderzochte gaten. Afbeelding: National Trust.

Waar kwam het hout vandaan?
Ook weten de onderzoekers nog niet waar het hout dat in deze gaten stond precies vandaan kwam. Als er in elke anomalie die radaronderzoek onder Durrington Walls heeft aangetoond een houten paal heeft gestaan, moeten er zeker 300 volwassen, rechte bomen aan te pas zijn gekomen. En dit gebied was allesbehalve rijk aan bossen in de late steentijd. Overigens weten de onderzoekers ook nog niet zeker of de houten ‘superhenge’ voor deze afgebroken werd, al voltooid was.

En zo blijft Stonehenge en omgeving ons verrassen. Er zal nog heel wat onderzoek nodig zijn om te achterhalen wat hier in een ver verleden allemaal is gebeurd. Het onderzoek gaat dan ook door. Zo gaan onderzoekers onder meer verschillende objecten die in de putten zijn aangetroffen, dateren. Ook zullen er in de nabije toekomst ongetwijfeld nog meer opgravingen plaats gaan vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd