Een tweedehands rakettrap laten landen: dat doe je zo!

Nieuwe, spectaculaire beelden van de rakettrap die anderhalve week geleden voor de tweede keer heelhuids op aarde landde.

Op 31 maart lanceerde SpaceX voor het eerst een ‘tweedehands’ rakettrap. En dat tweedehandsje landde na de succesvolle lancering opnieuw heelhuids op aarde. En wel op een drijvend zeeplatform. Een nieuw filmpje laat die bijzondere landing nu van heel dicht bij zien.

Indrukwekkend
En dan ben je ongetwijfeld onder de indruk. We hebben het hier tenslotte over een rakettrap die een satelliet in een baan om de aarde heeft geplaatst, vervolgens weer richting de aarde valt en er uiteindelijk in slaagt om op zijn pootjes op een drijvend – en dus bewegend – piepklein zeeplatform te landen. Petje af!

Ietsje goedkoper, alsjeblieft
SpaceX wil de ruimte ontsluiten. En dat betekent dat de kosten van de ruimtevaart omlaag moeten. Eén manier om dat te doen, is het hergebruiken van onderdelen. Normaliter gaan rakettrappen tijdens de lancering verloren. Maar SpaceX toonde herhaaldelijk aan dat het mogelijk is de eerste rakettrap heelhuids op aarde te laten landen en bewees op 31 maart dat het eveneens mogelijk is om die heelhuids gelande rakettrap ook daadwerkelijk opnieuw te lanceren. En vervolgens opnieuw heelhuids te laten landen.

Overigens keerde tijdens de lancering op 31 maart niet alleen de eerste rakettrap heelhuids terug op aarde. Ook de neusvormige – uit twee delen bestaande – capsule die de satelliet omringde, is op aarde teruggekeerd. En zo komen we gaandeweg dichterbij het uiteindelijke einddoel van SpaceX: complete raketten hergebruiken.

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd