Tweeling van de zon blijkt een planeteneter te zijn

Wetenschappers hebben een ster gevonden die erg op onze zon lijkt. Opvallend is de bijzondere samenstelling van deze ster. Mogelijk heeft de gasbol planeten ingeslikt.

“Dit betekent niet dat onze zon de aarde binnenkort verorbert”, zegt professor Jacob Bean van de universiteit van Chicago. “Maar dankzij deze ontdekking weten we wel dat het soms chaotisch kan zijn in een planetenstelsel.”

Sinds de eerste exoplaneet in 1995 is ontdekt zijn er al meer dan tweeduizend exemplaren gevonden. Toch zijn er nog weinig exoplaneten bij zonachtige sterren gevonden. De ster HIP68468 is 300 lichtjaar van de aarde verwijderd en onthult hoe de toekomst van ons zonnestelsel gaat zijn.

Zon gaat Mercurius aanvallen
De komende miljarden jaren zal de zon in omvang toenemen en oefent de ster meer zwaartekracht uit op de binnenplaneten. Mercurius zal over enkele jaren opgeslokt worden door de zon. “Dit onderzoek is een soort post mortem van een soortgelijk proces dat heeft plaatsgevonden bij een andere ster”, legt professor Debra Fischer van de Yale universiteit uit.

Lithiuminjectie
De ster HIP68468 is circa zes miljard jaar oud. Dit betekent dat het object zo’n 1,5 miljard jaar ouder is dan onze zon. De ster bevat echter vier keer meer lithium dan verwacht en opvallend veel hittebestendige metalen. Deze metalen komen veel voor op rotsachtige planeten. Lithium wordt door sterren geconsumeerd, terwijl planeten lithium opslaan. Een planeet is immers niet warm genoeg om lithium te vernietigen. Als een ster een planeet opeet, dan krijgt de ster dus een flinke lithiuminjectie.

Astronomen schatten dat de ster net zoveel materiaal heeft opgeslokt als zes aardes bij elkaar. Dat kan dus één superaarde zijn, maar ook meerdere kleinere rotsplaneten.

Gele veren
“Je kunt het vergelijken met een kat die naast een vogelkooi zit”, zegt Fischer. “We zien dat er gele veren uit de bek van de kat steken, dus dan is het eigenlijk wel duidelijk dat de kat de vogel heeft opgegeten.”

Lees ook: De toekomst van ons zonnestelsel

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd