Tweelingen communiceren al in de baarmoeder

Uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers blijkt dat tweelingen al in de baarmoeder met elkaar bezig zijn. De eerste ‘contacten’ worden gemiddeld in de veertiende week na de bevruchting gelegd. En rondom de achttiende week besteden tweelingen meer tijd aan elkaar dan aan zichzelf. De studie toont aan dat baby’s reeds voor hun geboorte in staat zijn tot sociale interacties.

De onderzoekers verzamelden vijf zwangere vrouwen. Alle vrouwen waren in verwachting van een tweeling. De wetenschappers maakten dagelijks echo’s om te kijken wat de kleintjes deden. Ze ontdekten dat de foetussen elkaar zo rond de veertiende week opmerkten: ze begonnen naar elkaar uit te reiken.

Accuraat
In de weken die volgden, gingen de foetussen zich steeds meer met elkaar bezighouden en zo rond de achttiende week besteedden de kleintjes meer tijd aan hun metgezel dan aan zichzelf. Zo’n dertig procent van hun bewegingen was gericht op de ander. Die bewegingen – het aanraken van het hoofd en de rug bijvoorbeeld – waren veel accurater dan de bewegingen die de foetus richting zichzelf maakte (denk aan het aanraken van de eigen mond of ogen).

WIST U DAT…

…baby’s waarschijnlijk prima zicht hebben in de baarmoeder?

Gepland
De resultaten wijzen erop dat tweelingen zich heel goed bewust zijn van hun metgezel in de baarmoeder. Ze zijn er zelfs echt mee bezig. De bewegingen zijn niet willekeurig, maar lijken gepland.

De onderzoekers hopen hun studie in de toekomst verder uit te breiden. Door de activiteiten in de baarmoeder te volgen, kunnen ze wellicht voorspellen hoe een kindje het later gaat doen. Motorische problemen of sociale stoornissen (bijvoorbeeld autisme) zijn mogelijk al in de baarmoeder zichtbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd