Twentse studenten maken dartpijl om luchtvideo’s te maken

Hoe maak je snel en gemakkelijk een luchtfoto of -video? Misschien denk je aan een drone. Toch kan het nog een stukje makkelijker. Dit bewijzen studenten van de Universiteit Twente. Zij ontwikkelden een goedkope dartpijl, die je in de lucht werpt om zo de meest waanzinnige video’s te krijgen.

De drie Twentse studenten Levin Pablo Trautwein, Nick Schijvens en Mark de Boer startten een Kickstarter-project om voldoende geld bij elkaar te schrapen om het product te ontwikkelen. Met nog 23 dagen te gaan is het streefbedrag van 70.000 euro gehaald. Inmiddels hebben meer dan 1.200 mensen aangegeven een zogenoemde AER te willen. Op dit moment gaat een pijl voor 49 euro over de digitale toonbank.

“Tijdens een project afgelopen jaar besloten we een video te schieten met gebruik van creatieve videotechnieken,” vertelt Schijvens over de totstandkoming van het idee. “We hadden niet genoeg geld om een drone te kopen, maar hadden allebei een GoPro. Met een hoop schuim, ductape en karton slaagden we erin onze GoPro in de lucht te gooien en stabiele beelden te schieten. Na het terugkijken van de beelden realiseerden we ons dat dit een geweldig product zou kunnen zijn.”

De AER is een dikke pijl van kunststof. Een gebruiker plaatst een GoPro-camera en gooit deze vervolgens in de lucht. Wanneer de pijl vanaf het hoogste punt naar beneden zweeft, filmt de GoPro-camera het landschap. In de demonstratievideo zijn al enkele toepassingen te zien. Gooi de pijl van een skipiste naar beneden en ski vervolgens zelf naar beneden.

Zo groot is de AER-pijl. Best wel een flinke jongen!
Zo groot is de AER-pijl. Best wel een flinke jongen!

Geen concurrentie voor drones
Mede-oprichter Levin Pablo Trautwein ziet zijn product niet als concurrentie voor drones. “De manier waarop je video’s maakt met AER is erg anders dan dat van drones,” licht hij toe. “Het gooien van AER is leuk om te doen en motiveert je ook om actief bezig te zijn terwijl je video’s aan het opnemen bent. Wanneer je een drone gebruikt om beelden te schieten, sta je verder weg van de actie. Het zijn beide geweldige manieren om foto’s en video’s vanuit de lucht te maken, maar de ervaring en de beelden verschillen best wel.”

Deze foto is gemaakt met de pijl.
Deze foto is gemaakt met de pijl.
Valt de AER op de stenen of in het water? Je GoPro blijft ongedeerd.
Valt de AER op de stenen of in het water? Je GoPro blijft ongedeerd.
Eindelijk een goedkope en snelle manier om luchtfoto's en -video's te maken.
Eindelijk een goedkope en snelle manier om luchtfoto’s en -video’s te maken.

Dit is pas het begin
Je hoeft niet bang te zijn dat je GoPro-camera sneuvelt. De camera wordt beschermd door een dikke foamlaag. Zelfs al valt de pijl in het water, dan nog zal je GoPro niet ten onder gaan. Wel zo prettig. Gebruikers kunnen straks dus de wildste ideeën bedenken. “Ik kijk uit naar wat ons te wachten staat,” vervolgt Trautwein. “Volgens mij hebben we slechts paar van de mogelijkheden van AER ontdekt. We kunnen niet wachten om te zien wat voor beelden de gebruikers van AER zullen schieten, en op welke manier zij het product zullen gebruiken. Misschien dat we in de toekomst nog wel met onze smartphones gaan gooien! Je weet het maar nooit”.

Meer creatieve toepassingen
Overigens lanceren wetenschappers wel vaker handige accessoires om schitterende videobeelden te maken. In het verleden zagen we al hoe wetenschappers een GoPro-camera aan de vin van een haai bevestigden, waarna de hamerhaai een flinke afstand onderwater aflegde. Een ander team van onderzoekers rustte een ijsbeer uit met een GoPro-halsband, waardoor we de wereld voor het eerst door de ogen van een ijsbeer zagen.

Bronmateriaal

"AER - Throw your GoPro®" - Kickstarter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd