Twintig procent van volwassenen is verslaafd aan sigaretten

roken

Hoeveel alcoholisten en rokers zijn er op deze planeet te vinden? Wetenschappers komen voor het eerst met een heel nauwkeurige, up-to-date voorspelling: 240 miljoen alcoholisten en 1 miljard rokers!

Om dat even in het juiste perspectief te plaatsen: 240 miljoen alcoholisten maken samen ongeveer vijf procent van de volwassen wereldbevolking uit. De één miljard rokers maken samen twintig procent van de wereldbevolking uit. Dat schrijven onderzoekers in hun Global Statistics on Addictive Behaviours: 2014 Status Report.

Regionale verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van verslavende middelen van gebied tot gebied sterk verschilt. Zo zijn de grootste drinkers te vinden in Oost-Europa waar per hoofd per jaar ongeveer 13,6 liter alcohol wordt geconsumeerd. Oost-Europa wordt op de voet gevolgd door Noord-Europa met 11,5 liter per hoofd per jaar. In Centraal-, Zuid- en West-Azië wordt de minste alcohol geconsumeerd: 2,1 liter per hoofd per jaar. In Oost-Europa vinden we ook de meeste rokers: zo’n dertig procent van de volwassen bevolking. Oceanië volgt op de voet met 29,5 procent. Daarna West-Europa met 28,5 procent. I

WIST JE DAT…

…twee op de drie rokers sterven door toedoen van hun sigaretten?

Heroïne
Natuurlijk zijn er naast alcohol en sigaretten nog veel meer producten waar mensen verslaafd aan kunnen raken. Denk aan heroïne en cannabis. Maar het is een stuk lastiger om gegevens over het aantal mensen dat verslaafd is aan deze drugs te verzamelen. De onderzoekers schatten echter dat zo’n 15 miljoen mensen wereldwijd verslaafd zijn aan het injecteren van drugs.

Levensjaren
Verder wijzen de onderzoekers erop dat uit het onderzoek blijkt dat toegestane verslavende middelen vele malen meer schade aanrichten dan verboden verslavende middelen. Zo resulteert alcoholgebruik per 100.000 mensen naar schatting in het verlies van 257 door sterfte of beperkingen gecorrigeerde levensjaren. Voor het gebruik van verboden drugs is dat per 100.000 mensen 83 door sterfte of beperkingen gecorrigeerde levensjaren.

Hoewel de onderzoekers denken dat hun studie een vrij nauwkeurig en up-to-date beeld van verslavingen wereldwijd geven, wijzen ze erop dat de data beperkingen kent. Natuurlijk met name als het gaat om verboden verslavende middelen. Toch denken ze dat hun studie van grote waarde kan zijn. “Het samenbrengen van al deze data was een uitdaging, maar is van onschatbare waarde voor beleidsmakers en onderzoekers,” stelt onderzoeker Linda Gowing.

Bronmateriaal

"A sobering thought: 1 billion smokers and 240 million people with alcohol use disorder, worldwide" - Wiley (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd