U botst bijna elke minuut met donkere materie

Hoe vaak komt de gemiddelde mens in botsing met donkere materie? Veel vaker dan u zou denken, zo blijkt.

Onderzoekers Katherine Freese en Christopher Savage berekenden hoe vaak deeltjes in de gemiddelde mens (met een gewicht van 70 kilo) in aanraking komen met WIMPs (Weakly Interacting Massive Particles). De keuze voor WIMPs is in de ogen van de wetenschappers heel logisch: “WIMPs zijn uitstekende kandidaten voor de donkere materie in het universum.” We weten namelijk nog altijd niet precies wat donkere materie is, maar één van de hypotheses is dat het bestaat uit WIMPs. Dit zijn deeltjes die heel zwak op hun omgeving reageren.

Botsing
Om uit te zoeken hoe vaak WIMPs in botsing komen met elementen in ons lichaam, werd er flink gerekend. Voor deze calculaties gebruikten de onderzoekers WIMPs met verschillende massa’s. Uit de experimenten blijkt dat de donkere materie-deeltjes voortdurend door ons lichaam heenreizen. Maar de grote vraag was: hoe vaak leidt dat tot een botsing met onze deeltjes?

WIST U DAT…

…’lege ruimte’ waarschijnlijk niet bestaat? Het is gevuld met donkere materie.

Elke minuut
Uit de experimenten blijkt dat de botsingen het vaakst plaatsvinden tussen WIMPs en de kernen van zuurstof en waterstof. En zulke botsingen vinden per mens mogelijk zo’n 100.000 keer per jaar plaats, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. “Dat komt overeen met bijna één keer per minuut.”

Wellicht vraagt u zich af of die botsingen een probleem zijn. Daar laten de onderzoekers zich niet over uit. Om dat uit te zoeken, moeten we eerst ook veel meer weten over donkere materie en het effect dat het op onze cellen heeft.

Bronmateriaal

"Dark Matter collisions with the Human Body" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dims (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd