Uitgebluste vulkanen ontdekt voor de kust van Sydney

vulkaan

De vier vulkanen zijn waarschijnlijk zo’n 50 miljoen jaar oud en bevinden zich 250 kilometer voor de kust van de Australische stad.

Onderzoekers ontdekten de vulkanen toen ze op zoek waren naar plekken waar jonge zeekreeften het levenslicht zien. Vanaf een schip brachten ze daartoe de bodem van de zee in beeld. Op zo’n 4900 meter diepte stuitten ze vervolgens op een groep vulkanen.

Vier vulkanen
De groep bestaat uit vier vulkanen. Het zijn allemaal caldera’s die ontstaat zijn doordat de vulkanen uitbarstten en het land eromheen ineenstortte, waardoor kraters ontstonden. De grootste caldera meet van rand tot rand zo’n 1,5 kilometer en steekt een slordige 700 meter boven de zeebodem uit. De groep vulkanen is in totaal zo’n 20 kilometer lang en zes kilometer breed.

Sonar
Dat de vulkanen – die al zeker 50 miljoen jaar oud zijn – nu pas zijn ontdekt, is goed te verklaren, aldus onderzoeker Richard Arculus. “Ze zijn niet eerder gevonden, omdat de sonar op ons vorige onderzoeksschip enkel de zeebodem die tot 3000 meter diep was in kaart kon brengen.”

De ontdekking van de vulkanen is volgens Arculus van groot belang voor geologen. “Ze (de vulkanen, red.) vertellen ons deels hoe Nieuw-Zeeland en Australië zich zo’n 40 tot 80 miljoen jaar geleden van elkaar scheidden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd