Uitgestorven aapje blijkt springlevend

Een verrassing in de bossen van Borneo: daar stuitten onderzoekers op een levende ‘uitgestorven’ aap.

Het gaat om een langoer: Presbytis hosei canicrus. Het beestje wordt ernstig bedreigd en velen gingen er al vanuit dat de soort inmiddels zou zijn uitgestorven. Maar het tegendeel blijkt waar.

Wehea-bos
De wetenschappers deden hun ontdekking in het Wehea-bos op Borneo. Het gebied is zo’n 38.000 hectare groot en is bedekt met regenwoud. Ooit leefde de langoer hier in een nationaal park. Maar stroperij en bosbranden dreven het dier naar het spreekwoordelijke randje van de afgrond waar deze uiteindelijk naar beneden tuimelde. Tenminste: dat dachten wetenschappers.

WIST U DAT…

Twee groepjes
Want toen ze op enige afstand van het nationaal park onderzoek deden, stuitten ze op de langoer. En het bleef niet bij één ontdekking. Zo’n dertien kilometer verderop vonden ze nog een groep. En dat is echt goed nieuws, zo benadrukken de onderzoekers in een persbericht. De twee groepen wijzen er namelijk op dat het om een redelijk grote populatie gaat en niet om slechts één geïsoleerd groepje.

Uit nader onderzoek moet blijken hoeveel ‘uitgestorven’ aapjes er precies zijn. Ook willen de onderzoekers het gedrag van de dieren in kaart brengen. Die informatie kan de mens weer helpen om de dieren beter te beschermen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd