Uitlaatgassen beschadigen het muizenbrein

Uit experimenten met muizen blijkt dat hele fijne deeltjes in uitlaatgassen het brein van diertjes sterk aantast. Wellicht geldt dat ook voor mensen.

Een groot deel van de schadelijke stoffen in uitlaatgassen worden door een filter uit de lucht gehouden. Maar er zijn deeltjes die zo klein zijn, dat ze toch ontsnappen. Amerikaanse wetenschappers verzamelden die kleine deeltjes (kleiner dan 200 nanometer) langs de kant van de weg.

Experiment
Vervolgens stelden de onderzoekers muizen aan de deeltjes bloot. Ook brachten ze de deeltjes in aanraking met muizenhersencellen die op de kweek stonden. Gedurende meerdere perioden van vijf uur werden de kweekjes en muizen aan de stofjes blootgesteld. In totaal duurde de blootstelling 150 uur.

WIST U DAT…

Beschadiging
Zowel de muizen als de kweekjes hadden hinder ondervonden van de stoffen. Zo ontwikkelden embryonale neuronen zich veel slechter dan normaal. En ook de volwassen zenuwcellen die belangrijk zijn voor het geheugen en leerprocessen waren beschadigd. Ook veroorzaakten de stofjes ontstekingen in het brein die later wellicht tot alzheimer leiden.

Het is mogelijk dat de uitlaatgassen een vergelijkbare invloed hebben op het menselijk brein. Een oplossing ligt nog niet voor de hand: de deeltjes zijn zo klein dat ze eigenlijk niet uit de lucht te houden zijn. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Environmental Health Perspectives..

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd