Uitsterven gaat langzamer dan gedacht

Er sterven steeds meer soorten uit, maar dat gaat allemaal lang niet zo snel als wetenschappers ons willen doen geloven, zo blijkt.

Wij mensen zorgen ervoor dat de natuur steeds meer moet inleveren. Het resultaat: steeds meer soorten sterven uit. Naar verwachting zijn achttien tot 35 procent van alle soorten in 2050 uitgestorven.

De helft
Maar die cijfers blijken nu veel te hoog. Het zou in werkelijkheid maar om de helft gaan, zo stellen wetenschappers. Een wiskundig foutje ligt ten grondslag aan de verkeerde inschatting.

Meer…

Moeten we bedreigde diersoorten redden of niet? Lees er hier alles over!

Model
Het is lastig vast te stellen hoeveel soorten uitsterven. Veel soorten leven in moeilijk toegankelijke gebieden. Bovendien zijn ook lang nog niet alle soorten geïdentificeerd. Om toch een beeld te krijgen van het aantal soorten en de snelheid waarmee deze verdwijnen, maken onderzoekers gebruik van wiskundige modellen. In deze modellen wordt een verband gelegd tussen de grootte van een bepaald gebied en het aantal dieren dat er naar verwachting wordt aangetroffen.

Niet betrouwbaar
Maar dat is niet erg betrouwbaar, zo stellen wetenschappers nu. “Schattingen die gebaseerd zijn op deze methode komen vrijwel altijd hoger uit dan de observaties.” Wetenschappers zouden de snelheid waarmee soorten verdwijnen tot 160 procent overschatten.

De onderzoekers benadrukken overigens dat dit niet per se goed nieuws is. Het mag dan allemaal wat langzamer gaan: soorten verdwijnen wel.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door John Vetterli (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd