Uniek materiaal slaat energie op

Door een zeer hoge druk te creëren zijn wetenschappers erin geslaagd om een compact en uniek materiaal te maken. Dit materiaal is in staat om veel energie op te slaan. Volgens de onderzoekers is het nieuwe materiaal “de meest gecondenseerde vorm van energie buiten nucleaire energie om”.

Het materiaal heeft de potentie om een nieuw soort energetisch materiaal of brandstof te worden. Of misschien kan het wel gebruikt worden als accu voor in laptops en telefoons. Of om superconductors te bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De wetenschappers gebruikten een soort diamantpers om de hoge druk te bewerkstelligen. Twee diamanten worden op elkaar geduwd, waarbij een hoge druk ontstaat tussen de twee stenen.

Wetenschappers plaatsten xenon difluoride tussen de diamantpers. Normaal staan de moleculen van dit materiaal ver uit elkaar, maar door de hoge druk tussen de twee diamanten ontstaat een nieuw soort materiaal. Volgens de wetenschappers worden de moleculen door de hoge druk (vergelijkbaar met de druk halverwege het oppervlak van de aarde en de kern van de aarde) geforceerd om driedimensionale metalen netwerken te vormen. Tijdens dit proces worden grote hoeveelheden mechanische energie opgeslagen in de chemische verbindingen van de moleculen.

De vraag is nu of we deze techniek en dit materiaal snel buiten de deuren van laboratoria tegenkomen. Waarschijnlijk gaat het nog wel even duren. En zelfs al wordt het materiaal binnenkort gebruikt, dan nog zijn de kosten waarschijnlijk zeer hoog. Nee, voorlopig moeten we het nog even doen met benzine, LPG en lithium-ionaccu’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd