Urine blijkt meer dan 3000 stofjes te bevatten

manneke-pis

Twintig wetenschappers zijn er zeven jaar druk mee geweest, maar het resultaat mag er zijn: we weten nu eindelijk wat er zo ongeveer in onze urine zit. En met meer dan 3000 stofjes is die urine een stuk complexer dan gedacht.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van urine en een analyse van eerdere onderzoeken die reeds naar de samenstelling van urine zijn gedaan. In het blad PLoS ONE concluderen ze dat in urine meer dan 3000 metabolieten (stofjes die na stofwisseling overblijven) zitten.

Verrassend
De resultaten zijn verrassend. Ook voor de onderzoekers. “Urine is een ongelofelijk complexe vloeistof,” stelt onderzoeker David Wishart. “We hadden geen idee dat er zoveel verschillende stofjes in ons toilet belanden.”

Eerder onderzoek
Er zijn eerder wel onderzoeken naar de samenstelling van urine gedaan, maar tijdens die onderzoeken werd maar een fractie van de stofjes opgespoord. “De meeste medische boeken noemen vijftig tot honderd stofjes in urine,” weet Wishart. Met de nieuwste technieken konden de onderzoekers echter veel meer zien.

Implicaties
Het onderzoek heeft verstrekkende gevolgen voor de medische wereld, legt Wishart uit. “Tijdens de meeste urinetesten worden er slechts zes tot zeven stofjes gemeten.” Door de lijst met bekende stoffen in urine met een factor 30 uit te breiden kan er in de toekomst op veel meer stoffen getest worden. En die stoffen kunnen ons ook veel meer vertellen over de gezondheid van mensen. Zo worden mede op basis van dit nieuwe onderzoek al urinetesten ontwikkeld die prostaatkanker, verwerping van getransplanteerde organen, darmkanker, coeliakie en longontsteking kunnen detecteren.

Overigens denken de onderzoekers niet dat het bij deze stofjes in urine blijft. Als er in de toekomst nog betere technieken komen om urine te analyseren, zullen er naar verwachting nog honderden nieuwe stofjes in urine worden aangetroffen.

Bronmateriaal

"Researchers find the key to what's in our pee" - Ualberta.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd