Uw eigen ‘plug-and-play’ windturbine: TU Delft maakt het mogelijk

Een windmolen die tien kilo weegt, geen lawaai maakt, gemakkelijk door de consument geïnstalleerd kan worden en betaalbaar is. Wetenschappers van de TU Delft hebben er zo één ontwikkeld. Kopen, in het stopcontact en energie besparen, maar!

Er is zo’n vijf jaar aan de windmolen – die de naam Windchallenge 1.7 draagt – gewerkt. En nu is het dan eindelijk zover: de windmolen is klaar voor massaproductie en kan besteld en geleverd worden. “We hebben de molen onder alle omstandigheden kunnen testen, inclusief ijzel, storm en netuitval,” vertelt onderzoeker Eline Mertens. “De Windchallenge 1.7 heeft de tests glansrijk doorstaan conform de Nederlandse certificering voor kleine windturbines.”

Op het dak
De windmolen weegt slechts tien kilo en heeft een spanwijdte van 1,7 meter. Daarmee is deze zeer geschikt voor plaatsing op daken, maar ook op lichtmasten en bijvoorbeeld kassen. En het installeren van de windmolen is doodsimpel, zo vertelt Mertens. “Er is geen kraan nodig voor de montage, de molen staat niet nagelvast en is dus mee te verhuizen. Zodra de molen is geïnstalleerd, kan de stekker in het stopcontact en begint de besparing.”

“De windmolen levert bij een windsnelheid van 4 meter per seconde gemiddeld zo’n 500 kWh per jaar op”

Opbrengst
De windmolen levert bij een windsnelheid van 4 meter per seconde gemiddeld zo’n 500 kWh per jaar op. Bij een windsnelheid die 2 m/s hoger ligt, gaat het op jaarbasis al snel om 900 kWh. Deze relatief hoge opbrengst wordt mede mogelijk gemaakt door het feit dat de bladen van de windmolen hun positie geheel zelfstandig op de wind af kunnen stemmen.

De windmolen is op dit moment te bewonderen op het dak van incubator Yes!Delft in Delft. Ook is het reeds mogelijk de windmolen te bestellen. Voor zo’n 5100 euro (exclusief subsidies en BTW) is ‘ie van u.

De nieuwste revolutie op het gebied van windenergie: drijvende turbines. Er wordt aan gewerkt voor de kust van Schotland.

Bronmateriaal

"TU Delft spin-off Windchallenge lanceert geruisloze, betaalbare ‘plug-and-play’ windturbine" - TUDelft.nl
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door makunin / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd