Uw ex ontvrienden op Facebook: misschien niet zo’n goed idee

Eerder onderzoek toonde al aan dat het na het verbreken van een relatie beter is om uw ex-partner even niet te zien. Maar hoe zit dat met online contacten: moet u uw ex-partner ook op Facebook ontlopen of zelfs ontvrienden? Wetenschappers zochten het uit.

De onderzoekers verzamelden 464 mensen met een Facebook-account die minstens één relatie met een partner die ook Facebook had, hadden zien misgaan. Vervolgens kregen deze proefpersonen allerlei vragen voorgelegd. Bijvoorbeeld hoe hun relatie er kort voor deze werd verbroken uit zag (woonden ze samen, daten ze alleen maar of waren ze getrouwd), hoe lang de relatie geduurd had en hoe lang het geleden was dat de relatie beëindigd werd en wie het had uitgemaakt. Ook moesten de proefpersonen aangeven wat ze kort voor de relatie ten einde liep voor de ander voelden. En hoe ze zich nu voelden over het mislopen van die relatie, of ze nog seksueel naar hun ex-partner verlangden en in hoeverre hun leven na het verbreken van de relatie (positief of negatief) veranderd was.

Facebook
Vervolgens kregen de proefpersonen vragen over Facebook. Waren ze op Facebook nog vrienden met hun ex-partner? En hoe vaak keken ze op het profiel van hun ex? En hoe vaak keken ze de vriendenlijst van hun ex na? Ook werd gekeken hoeveel vrienden de proefpersonen zelf hadden en hoeveel tijd ze op Facebook doorbrachten.

Verdrietig
Uit het onderzoek blijkt dat het in de gaten houden van de Facebookpagina van de ex vaker voorkwam wanneer iemand zich heel verdrietig voelde over het verbreken van de relatie. Ook hadden proefpersonen die nog regelmatig op het account van hun ex keken meer negatieve gevoelens omtrent hun ex, verlangden ze sterker naar hun ex en maakten ze na het verbreken van de relatie een veel kleinere persoonlijke groei door.

WIST U DAT…

Ontvrienden
Is het dan beter om ex-partners te ontvrienden? Nee, zo schrijven de onderzoekers in het blad Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. Mensen die Facebook-vrienden bleven met hun ex-partner hadden minder negatieve gevoelens en een beperkter seksueel verlangen naar hun ex dan mensen die hun ex uit hun vriendenlijst gooiden. “Voormalige partners met wie we niet langer contact hebben, kunnen wel eens gehuld raken in een verleidelijke mystiek,” schrijven de onderzoekers. “En dat suggereert dat Facebook-vrienden blijven met een ex-partner iemands herstel na het verbreken van de relatie mogelijk helpt in plaats van tegenwerkt. Wel maakten proefpersonen die Facebook-vrienden bleven met hun ex een iets beperktere persoonlijke groei door. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat herstel en groei twee verschillende dingen zijn die niet hand in hand hoeven te gaan. Vandaar dat vrienden blijven het herstel goed kan doen, maar de persoonlijke groei in de weg kan zitten.

De onderzoekers benadrukken dat het lastig is om te stellen dat het checken van de Facebook-pagina van een ex leidt tot meer negatieve gevoelens. Het kan ook zijn dat mensen die reeds extra verdrietig zijn over de verbroken relatie simpelweg vaker op de Facebookpagina van de ex kijken. Toch durven de onderzoekers op basis van hun studie wel enkele handvatten mee te geven aan mensen die net een relatie hebben zien mislopen. “Een ex-partner middels Facebook in de gaten houden, hangt samen met een slechter emotioneel herstel en beperktere persoonlijke groei. Daarom is het vermijden van de ex-partner zowel offline als online mogelijk de beste remedie voor een gebroken hart.”

Bronmateriaal

"Facebook Surveillance of Former Romantic Partners: Associations with PostBreakup Recovery and Personal Growth" - Liebertpub.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door GOIABA - Johannes Fuchs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd