Uw hond heeft wellicht cellen van zijn oudere broers of zussen in zijn lijf

hond

Wetenschappers hebben ontdekt dat pups soms cellen in de baarmoeder achterlaten en dat die cellen soms door pups die later in die baarmoeder belanden, worden opgenomen. Zo zijn er teefjes die met cellen van reutjes ter wereld komen.

Onderzoekers van de universiteit van Missouri trekken die conclusie nadat ze een hond die zowel mannetjes als vrouwtjes op de wereld gezet had, bestudeerden. Ze ontdekten na de geboorte van de jongen dat er in het lichaam van het vrouwtje nog Y-chromosomen huisden. In andere woorden: het vrouwtje had mannelijke cellen in haar lijf. Genetisch vergelijkbare cellen werden ook aangetroffen in de lijfjes van vrouwelijke puppies die de hond later op de wereld zette. Omdat de cellen al direct na de geboorte waren aangetroffen – en de pups zelf dus nog niet zwanger waren geweest – wijst alles erop dat het gaat om cellen van hun oudere broers die in de baarmoeder achtergebleven waren.

WIST U DAT…

Het onderzoek is bijzonder interessant. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat ook sommige mensen cellen in hun lichaam hebben die genetisch anders zijn dan hun eigen cellen. Men spreekt ook wel van microchimerisme. Meestal gaat het om cellen van een kind die in de moeder achterblijven en daar – ondanks dat ze genetisch anders zijn – blijven leven. Er is bewijs dat de moeder die cellen ook weer mee kan geven aan kinderen die later geboren worden. En nu blijken ook honden daartoe in staat te zijn.

“We hebben reeds bewijs dat microchimerisme de kans op schildklierziekten vergroot, terwijl het de kans op borstkanker onder vrouwen verkleint,” vertelt onderzoeker Jeffrey Bryan. “Honden kunnen ons helpen om de invloed van microchimerisme op mensen te achterhalen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd