Uw mond als energiebron: nieuwe micro-brandstofcel draait op uw speeksel

mond

Wetenschappers hebben een piepkleine microbiële brandstofcel ontwikkeld. De brandstofcel gebruikt ons speeksel als energiebron en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om biomedische apparaten van energie te voorzien.

Microbiële brandstofcellen creëren energie wanneer bacteriën organisch materiaal afbreken. Bij de afbraak van dat materiaal ontstaat een lading die naar een anode wordt gestuurd. Momenteel wordt bijvoorbeeld afvalwater gebruikt om deze microbiële brandstofcellen draaiende te houden. Het afvalwater levert zowel de bacteriën als het organisch materiaal dat door die bacteriën wordt afgebroken. Maar onderzoeker Justine Mink bedacht dat we ook wel andere bronnen konden aanboren. Bijvoorbeeld ons eigen speeksel.

De micro-microbiële brandstofcel. Afbeelding: University of British Columbia.
De micro-microbiële brandstofcel. Afbeelding: University of British Columbia.
Voedsel
Ons speeksel bevat niet de bacteriën die nodig zijn om organisch materiaal in een microbiële brandstofcel af te breken. Dus die moeten elders vandaan gehaald worden. Maar ons speeksel kan wel het voedsel voor die bacteriën leveren. “Er zit een hoop organisch materiaal in speeksel,” stelt onderzoeker Bruce Logan.

Toepassing
Onderzoekers hebben hun idee inmiddels omgezet in een daadwerkelijk functionerende piepkleine microbiële brandstofcel. “Door 1 microwat aan vermogen te leveren genereert deze door speeksel aangedreven micro-microbiële brandstofcel al voldoende energie om gebruikt te worden voor micro-elektronische toepassingen,” schrijven de onderzoekers.

In de toekomst kan deze microbiële brandstofcel gebruikt worden als energiebron voor biomedische apparaten. De onderzoekers denken dan bijvoorbeeld aan een apparaatje dat de vruchtbaarheid van vrouwen monitort. Vijf dagen voordat een vrouw ovuleert, verandert het geleidingsvermogen van het speeksel van de vrouw. Het apparaatje kan die verandering meten en vervolgens energie halen uit speeksel en die energie gebruiken om de gemeten verandering naar een smartphone te sturen.

Bronmateriaal

"Tiny power generator runs on spit" - PSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Helga Weber (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd