Vaccin tegen HIV werkt bij apen

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat apen voor het eerst helemaal beschermd tegen SIV: een virus dat lijkt op HIV.

De onderzoekers gaven 24 resusapen het vaccin en stelden ze vervolgens bloot aan SIV. Twaalf van de apen vertoonden zelfs een jaar nadat ze aan de infectie waren blootgesteld nog geen ziekteverschijnselen.

RhCMV
De onderzoekers maakten voor het vaccin gebruik van een levend, maar relatief ongevaarlijk virus: RhCMV. Genen van SIV werden in dit virus gestopt en vervolgens onder de huid van de apen aangebracht. En het werkte. Zelfs na lange tijd nog.

WIST U DAT…

Adenovirus
Dat is heel anders dan de bestaande vaccins waarbij SIV-genen in ongevaarlijke adenovirussen worden gestopt. RhCMV bleef SIV-antigenen produceren. De adenovirussen doen dat maar één keer en verdwijnen daarna.

Alert
Dankzij RhCMV blijft het immuunsysteem alert voor SIV. En als er sprake is van infectie, is het systeem direct in staat om in te grijpen. Het onderzoek toont aan dat het immuunsysteem best in staat is om HIV aan te pakken.

Mens
Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, is enige terughoudendheid op zijn plaats, zo stellen experts. Zo is onduidelijk waarom van de 24 apen slechts de helft goed op de medicatie reageerde. En ook is met het onderzoek nog lang niet bewezen dat de methode onder mensen werkt. Een virus gebruiken om een ander virus te bestrijden, is namelijk riskant. Het eerste virus kan immers zomaar een probleem op zichzelf gaan vormen. Het is dan ook een grote uitdaging om een virus te vinden dat het immuunsysteem alert houdt, maar zelf geen groot gevaar vormt voor de gezondheid. Het lijkt er dan ook op dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Vooralsnog is er geen enkel vaccin op de markt dat echt werkt. Er wordt wel hard aan gewerkt. Het meest veelbelovend is een vaccin dat in 2009 ontwikkeld werd en de kans op HIV met 33 procent terugdringt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd