Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet en in bad

vaderlandse geschiedenis

Onze vaderlandse geschiedenis barst van de mooie verhalen. Een nieuw boek vat ze kort maar krachtig samen en maakt u in nog geen 160 bladzijden tot een heuse historicus!

De Fransen hebben mooie geschiedenisverhalen, over de revolutie bijvoorbeeld. En wat te denken van de Amerikanen en hun Founding Fathers? Maar ook de Nederlandse geschiedenis mag er zijn, hoor. Dat blijkt ook wel uit het nieuwe boek ‘Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet en in bad‘. In het boek worden de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van ons kikkerlandje opgesomd. Elke keer is er voor een historisch feit één pagina ingeruimd. Het resultaat is een bundeling van historische hoogte- en dieptepunten die stuk voor stuk kernachtig, maar met oog voor detail worden uitgewerkt.

Bonifatius
Sommige geschiedenisverhalen die in het boekje opduiken, kunnen we dromen. Bonifatius die bij Dokkum vermoord wordt, bijvoorbeeld. Of de overwintering op Nova Zembla, Piet Hein die de zilvervloot verovert en de invoering van het vrouwenkiesrecht. Maar veel interessanter zijn die pareltjes uit de geschiedenis die zijn weggezakt. En daar zijn er genoeg van!

Mythologie

In deze zelfde serie is onlangs het boekje ‘Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad’ uitgekomen. En ook dat is een aanrader. Alle bekende mythologische figuren en de verhalen waarin zij schitteren, komen in het boekje kort, maar krachtig aan bod!

De eerste auto
Weet u bijvoorbeeld wanneer de eerste auto in Nederland rondreed? Dat was in 1896. De auto behoorde waarschijnlijk toe aan notaris Backz uit Wieringerwaard. Hij trok er ongetwijfeld de aandacht mee, maar of die aandacht altijd positief was, is twijfelachtig. Het Algemeen Handelsblad schrijft over de auto van de notaris: “‘t Ding, dat verre van sierlijk was, had de snelheid van een paard in zeer matigen draf, en valt niet beter te vergelijken dan met een bedstee op wielen”. Als we het echt heel nauw nemen, was de auto van Backz bij lange na niet de eerste Nederlandse auto. Prins Maurits zou dan in 1602 al de primeur hebben gehad met de zeilauto die Simon Stevin voor hem bouwde en waarmee de prins in twee uur tijd van Scheveningen naar Petten reed.

Ons eigen paard van Troje
Nog zo’n prachtig verhaal is het turfschip van Breda. Want geloof het of niet, maar ook wij Nederlanders hebben een eigen versie van het fascinerende verhaal omtrent het Paard van Troje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Breda geregeld door andere partijen ingenomen. Turfschipper Adriaan van Bergen kwam echter zo vaak in de stad dat zijn lading nooit meer gecontroleerd werd. Prins Maurits en Johan van Oldenbarneveldt besloten daar handig gebruik van te maken door soldaten onder het turf te verstoppen. De soldaten voeren zonder enig probleem Breda binnen, kwamen rond middernacht uit het schip zetten en overrompelden het Spaanse leger.

vaderlandse geschiedenisSodomietenprocessen
Ook historische dieptepunten komen in het boekje aan bod. De sodomietenprocessen uit de achttiende eeuw bijvoorbeeld. In Utrecht kwamen in die tijd in de ingestorte Domkerk homo’s bij elkaar. De koster klaagde daarover bij de autoriteiten die prompt een onderzoek instelden. Eén van de mannen werd gemarteld en noemde de namen van andere homo’s, waaronder enkele prominente mannen uit Utrecht. Achttien mannen werden uiteindelijk in Utrecht terecht gesteld. En ook in andere delen van de Republiek werd de jacht op homo’s geopend. In totaal kregen in de hele Republiek zeventig mannen de doodstraf opgelegd.

Allemaal een tientje
Maar in het boek zijn ook recentere geschiedenisverhalen terug te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat er een dag is geweest waarop alle Nederlanders even rijk waren? In 1945 verklaarde de Nederlandse overheid alle bankbiljetten ongeldig en moesten Nederlanders een week zien rond te komen van 10 gulden. Het was een broodnodige geldzuivering: de Duitsers hadden tijdens de oorlog heel veel geld bijgedrukt en dat leidde tot chaos. Met een aantal maatregelen – waaronder het zogenoemde tientje van Lieftinck – probeerde de overheid daar een einde aan te maken.

Meer lezen?

Nieuwsgierig naar meer leuke wetenschappelijke boeken? Blader hier eens door eerdere recensies heen!

En zo telt het boekje nog veel meer verhalen uit onze rijke vaderlandse geschiedenis. Door de prettige, kernachtige manier waarop de verhalen zijn opgetekend, gaat die vaderlandse geschiedenis nooit vervelen. En dat was tijdens de geschiedenislessen voor velen ongetwijfeld wel eens anders! Een leuk en fris boek om uw kennis van onze geschiedenis eens op te frissen of kinderen wegwijs te maken in de mooie verhalen die ons vaderland rijk is.

Wilt u dit boek bestellen? Klik hieronder op de link naar Bol.com!

[bol_product_links block_id=”bol_51375cde8d329_selected-products” products=”9200000010029234″ name=”Vaderlandse” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”0000FF” link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd