Van kleur veranderende kikker ontdekt

Wetenschappers hebben in een verlaten deel van Papoe Nieuw-Guinea een unieke kikker ontdekt: de oreophryne ezra. Het diertje ondergaat een opmerkelijke transformatie als het volwassen wordt. Als jonkie is ‘ie glimmend zwart met gele vlekken en zwarte ogen, als volwassene is het dier perzikkleurig roze met blauwe ogen.

Volgens de wetenschappers schrikt het zwarte huidje dat de kikker als klein kikkertje draagt eventuele roofdieren af, maar waarom de kikker zo radicaal verandert als hij ouder wordt, is een raadsel. Er zijn meer kikkers die van kleur veranderen als ze ouder worden, maar dat er ook soorten zijn die daarbij een totaal andere kleur en patroon krijgen, is nieuw.

“Dat roept de vraag op wat de functie van de opvallende kleuren van de kikker zijn,” meent onderzoeker Fred Kraus. Als klein kikkertje lijkt de oreophryne ezra op de giftige zwarte kikker. Deze is – zoals de naam doet vermoeden – ook zwart, maar heeft een huid die bovendien giftig is. Wellicht is de huid van de nieuwe kikkersoort dat ook. Als jong kikkertje neemt de oreophryne ezra namelijk grote risico’s. Hij zit bij daglicht op de meest opvallende plekken, maar heeft eigenlijk geen ontsnappingsplan als een dier hem aanvalt. Dat wijst erop dat hij zich goed kan verdedigen. Wellicht door zijn giftige huid te gebruiken.

Waarom de kikker die fijne zwarte huid niet houdt, is een absoluut raadsel. “Als het als een beschermende waarschuwingskleur dient dan blijft de reden voor het verlies ervan een mysterie.”

Dit zijn de foto’s die Fred Kraus van de bijzondere ontdekking maakte. Verbaas u!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd