Vanavond is een heuse supermaan te zien!

Spektakel, te zien vanuit de achtertuin: precies wat we in deze tijd nodig hebben!

Vanavond is het zover: het is volle maan én de maan staat relatief dicht bij de aarde. Het perfecte recept voor een heuse supermaan. En, je kunt dit spektakel ook nog eens met je eigen ogen zien, gewoon, vanuit je achtertuin.

Supermaan
Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Hoe dit kan? De maan draait in een ovaalvormige baan rond de aarde heen. Dat betekent dat de afstand tussen de aarde en de maan varieert. We spreken van een ‘supermaan’ als de afstand tussen de aarde en de maan klein is én het volle maan is. De volle maan lijkt dan extra groot en helder.

Term
De term ‘supermaan’ werd bedacht door de astroloog Richard Nolle in 1979. Hij definieerde dit als: ‘een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens zijn dichtste (of binnen 90 procent van zijn dichtste) nadering tot de aarde in een gegeven baan (perigeum)’. In één enkel jaar kunnen er meerdere supermanen aan de nachtelijke hemel verschijnen, vaak een aantal maanden achter elkaar. De afstand van de aarde tot de maan varieert doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km.

Hoewel er vaak meerdere supermanen per jaar te aanschouwen zijn, trekt natuurlijk de grootste en helderste de meeste aandacht. De eerste supermaan van dit jaar verscheen in februari, maar ook de volle manen in maart, april en mei zullen aan de definitie van een supermaan voldoen. De grootste en helderste zal echter vanavond aan de hemel schitteren. De volle maan staat dan nét iets dichter bij de aarde – ongeveer 0,1 procent – dan de volle maan in maart. Het belooft dus de ‘superste’ supermaan van dit jaar te worden.

Roze maan
Alle volle manen in het jaar hebben ook een leuke bijnaam. Denk bijvoorbeeld aan de grasmaan, eimaan en vismaan. De komende volle maan staat bekend als de zogenaamde roze maan. En nee, verwacht geen zuurstokroze maan vanavond. De kleur van de maan blijft hetzelfde. Deze bijnaam heeft een andere betekenis. De volle maan in april is namelijk de eerste volle maan van de lente. En de term ‘roze maan’ is afkomstig van het rotsplantje mosflox (ook wel kruipende flox of bergflox genoemd) met mooie roze bloemen dat als een van de eerste in april de kop op steekt.

Wie de supermaan vanavond in volle glorie wil aanschouwen hoeft daar geen gekke capriolen voor uit te halen. Maak het je zelf comfortabel en staar vanavond gewoon vanuit je achtertuin naar de hemel. Let wel, vanavond en vannacht wordt er een afwisseling van wolken en opklaringen voorspeld. Dus het is wel even duimen dat wolken geen roet in het eten gooien…

Bronmateriaal

"The Next Full Moon Is a "Supermoon" Pink Moon" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: Robert Karkowski (via Pixabay)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd