Vandaag een vernietigende beving in Rome?

Een vermeende voorspelling van de inmiddels overleden seismoloog Raffaele Bendandi zorgt ervoor dat duizenden mensen vandaag thuisblijven.

Bendandi is een bekende naam in Italië. De seismoloog stelde dat de bewegingen van planeten seismische activiteiten veroorzaakten. Door die bewegingen te volgen, kon hij aardbevingen voorspellen. In 1923 zou hij het bij het rechte eind hebben gehad: hij voorspelde toen een beving die aan duizend mensen het leven kostte. Hij werd er enkele jaren later nog voor geridderd.

Voorspelling
In 1979 sterft Bendandi. Maar niet voordat hij nog heeft vastgesteld dat Rome op 11 mei 2011 (en ja, dat is vandaag) getroffen wordt door een beving. Sterker nog: volgens Bendandi zou de totale stad verwoest worden. In mei 2012 zou nog meer ellende volgen.

WIST U DAT…

…het niet zo goed gaat met het Colosseum?

Serieus
En de inwoners van Rome nemen de man serieus. Er zijn meerdere Facebook-pagina’s aan de voorspelling gewijd en daarop wordt wel duidelijk dat mensen bang zijn dat Bendandi gelijk heeft. Sommigen geven aan in hun auto te slapen. Het wordt er niet beter op als blijkt dat gisterenavond op zo’n 100 kilometer ten zuiden van Rome een lichte beving werd gevoeld.

Thuisblijven
Het is zelfs zo erg dat naar verwachting duizenden inwoners van Rome vandaag thuisblijven. Naar schatting kiest achttien procent van de mensen die in Rome werken er vandaag voor om niet te gaan. Italiaanse seismologen proberen de gemoederen te kalmeren, maar het lijkt tevergeefs. “Aardbevingen kunnen niet worden voorspeld,” zo laat een nationaal instituut weten. “We kunnen niet voorspellen, noch uitsluiten dat een aardbeving plaatsvindt op 11 mei, 11 juni of een andere datum.”

Manuscript
Opvallend genoeg zijn ook bewonderaars van Bendandi niet overtuigd. Paola Lagorio maakt deel uit van een organisatie die Bendandi’s manuscripten bewaart. Ze kan de geruchten onmogelijk bevestigen. “Zijn manuscripten maken geen melding van een beving in Rome op 11 mei 2011.”

Hoewel de autoriteiten zich niet in de voorspellingen kunnen vinden, staan ze paraat. Al is het alleen maar om algehele paniek in de kiem te smoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd