Varken is geprogrammeerd om te wroeten

Lekker rollen in de modder: varkens doen het niet alleen om koel te blijven, zo blijkt uit onderzoek.

Het is al heel lang bekend dat varkens in de modder rollen om koel te blijven. Ze hebben geen zweetklieren en moeten dus andere dingen doen om hun lichaam op temperatuur te houden, zo beredeneerden onderzoekers.

Onderzoek
Maar volgens onderzoeker Marc Bracke is dat niet de enige reden dat deze dieren zo heerlijk in de modder kunnen rollen. Hij vergeleek het gedrag van de varkens met dat van familieleden zoals het nijlpaard. Maar ook met andere gehoefde dieren zoals herten. Deze laatstgenoemden rollen niet door de modder, maar wel over de grond om zo hun geur achter te laten. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat die actie een grote rol speelt in het vinden van een partner.

Net als vissen
Bracke beredeneert op basis van zijn onderzoek dat hele verre voorouders van het varken zich middels evolutie het door de modder rollen eigen hebben gemaakt. “We komen allemaal voort uit vissen,” stelt Bracke. Het zou dus kunnen zijn dat dieren die nu – net als vissen – door water en modder bewegen dit aan de vissen overgehouden hebben.

Gevaarlijk
Veel dieren zouden dit gedrag opzij geschoven hebben, omdat het gevaarlijk is. In de modder kunnen zich namelijk roofdieren ophouden. “Maar varkens zijn relatief groot en hebben grote hoektanden en zijn dus beter in staat om zich bij een aanval te verweren.”

Omgedraaid
Oorzaak en verband veranderen door het onderzoek van Bracke. Varkens rollen niet door de modder om af te koelen. Nee: ze ontwikkelden geen zweetklieren, omdat ze toch al graag door de modder wroetten.

Mogelijk zijn varkens gewoon geprogrammeerd om te wroeten en vormt het wroeten zelf al een beloning. In dat geval zou de mogelijkheid om te wroeten een belangrijk ingrediënt van een goed varkensleven zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd