Veel meer jongens geboren dankzij WK 2010

wk-2010

In Zuid-Afrika zijn negen maanden na het WK 2010 opvallend veel jongetjes geboren. Wetenschappers denken dat dit ligt aan het wereldkampioenschap voetbal.

Het is mogelijk om het geslacht van je kind te beïnvloeden. Zo zwemmen jongenszaadcellen sneller, maar leven ze ook korter. Daarnaast vergroot stress de kans op een meisje.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika waren inwoners van dit land waarschijnlijk meer relaxt en hadden ze mogelijk meer seks. “Uit eerder onderzoek is gebleken dat inwoners van Zuid-Afrika in deze zomer trotser waren op hun land en een beter zelfbeeld hadden”, vertelt Dr. Gwinyai Masukume van de universiteit van Witwatersrand. “Mogelijk hadden Zuid-Afrikanen vaker geslachtsgemeenschap. Het is algemeen bekend dat de kans op een jongetje groter is wanneer een paar vaker seks heeft.”

Verhoogd ratio
Het ratio jongetjes was negen maanden na het toernooi 0.5063, terwijl het ratio tussen 2003 en 2012 gemiddeld 0.5029 was. Dat komt neer op ongeveer 1.088 jongetjes. Overigens vergeleken de wetenschappers de gegevens met data van dezelfde maanden in voorgaande jaren om seizoenstrends eruit te filteren.

Hongersnood
Het is niet de eerste keer dat er een grote verschuiving in het ratio wordt gevonden. In 2012 analyseerden wetenschappers de resultaten van een onderzoek onder meer dan 310.000 Chinese vrouwen. De vrouwen in kwestie schonken tussen 1929 en 1982 het leven aan kinderen. Opvallend genoeg werden er tussen 1960 en 1963 meer meisjes dan jongens geboren. Deze periode viel samen met een hongersnood, die China trof van 1959 en 1962. Miljoenen mensen stierven en nog veel meer mensen hadden niets te eten. Een zware tijd kan dus een stempel drukken op de kinderen die geboren worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd