Veel seks verandert het immuunsysteem van vrouwen

seks

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het komt dat vrouwen die veel seks hebben doorgaans sneller zwanger worden.

“Het is een veelgehoord advies dat stellen die een baby willen regelmatig – zelfs buiten de vruchtbare dagen om – seks moeten hebben om de kansen op een zwangerschap te vergroten,” legt onderzoeker Tierney Lorenz uit. Maar hoe kunnen de kansen op een zwangerschap groter worden als je seks hebt buiten de vruchtbare dagen om? Dat hebben Lorenz en collega’s nu uitgezocht. De onderzoekers ontdekten dat regelmatig seks hebben het immuunsysteem van vrouwen verandert en zo de kans op een zwangerschap vergroot.

WIST JE DAT…

…recent onderzoek laat zien dat seks niet gelukkig maakt?

De resultaten
De onderzoekers bestudeerden dertig gezonde vrouwen. De helft van de vrouwen had regelmatig seks, de andere helft had helemaal geen seks. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die niet aan seks deden meer type 2 T-helpercellen bezaten in hun vruchtbare periode en in de periode waarin de eiblaasjes rijpen. Ook bleken vrouwen die veel seks hadden in hun vruchtbare periode meer immunoglobine G in het lichaam te hebben en meer immunoglobine A in de periode waarin hun eiblaasjes rijpten. Die veranderingen traden niet op in het lichaam van de vrouwen die geen seks hadden.

T-helpercellen
Maar wat betekent dat nu? Type 1 T-helpercellen beschermen het lichaam tegen bedreiging. Dat is nodig, maar niet helemaal wenselijk wanneer een vrouw zwanger wil worden. “Het vrouwelijk lichaam staat voor een lastig dilemma,” legt Lorenz uit. “Om zich te beschermen, moet het lichaam zich verdedigen tegen vreemde indringers. Maar als het die logica loslaat op sperma of een foetus, kan er geen zwangerschap plaatsvinden.” Bij vrouwen die veel seks hebben, worden meer type 2 T-helpercellen aangetroffen. Deze helpen het lichaam om bepaalde aspecten van de zwangerschap die anders gezien zouden worden als ‘bedreiging’ – zoals de aanwezigheid van sperma of de groeiende embryo – te accepteren.

“We zien dat het immuunsysteem reageert op sociaal gedrag: seksuele activiteit”

Immunoglobine
Immunoglobine A-antilichamen worden vaak aangetroffen in het voortplantingssysteem van de vrouw en verstoren de beweging van sperma en andere aspecten van de bevruchting. Immunoglobine G-antilichamen – die vaak in het bloed worden aangetroffen – bestrijden ziekten, maar doen dat zonder de baarmoeder te verstoren.

“We zien dat het immuunsysteem reageert op sociaal gedrag: seksuele activiteit. Het immuunsysteem van seksueel actieve vrouwen bereidt zich voor op een mogelijke zwangerschap.” Het onderzoek laat maar weer eens zien dat het immuunsysteem geen passief systeem is dat afwacht tot een bedreiging volgt: het is een proactief systeem.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd