Vegetariërs weer aan de karbonade

 BIOLOGIE  Het is een veelgebruikt argument van vegetariërs: “Het is zo zielig voor de dieren.” Binnenkort misschien niet meer, want wetenschappers zijn er in geslaagd om cellen van een levend varken te laten groeien tot een groter stuk vlees. Met z’n allen eten van één varken, in plaats van miljoenen varkens. Het is mogelijk!

Het kunstmatig gekweekte vlees komt voort uit myoblasten, cellen die ervoor zorgen dat beschadigd spierweefsel herstelt. Onderzoekers lieten de myoblasten groeien door voedingsstoffen uit het bloed van dierlijke foetussen toe te dienen. Vervolgens vermenigvuldigden de cellen zich tot een hompje vlees.

Het geweekte vlees is nog niet erg lekker – het is puur spierweefsel – maar toch meent het Nederlandse onderzoeksteam dat het mogelijk moet zijn om een smakelijk lapje vlees te produceren. “Het doel van het onderzoek is om ervoor te zorgen dat dit kunstmatige weefsel in de toekomst hetzelfde uiterlijk, dezelfde smaak en dezelfde kleur krijgt als gewoon vlees”, vertelt Mark Post van de TU Eindhoven aan BBC World Service. Overigens heeft nog niemand het stukje geweekte vlees geproefd. Dat gaat in tegen de regels van het laboratorium.

Het onderzoek van de Technische Universiteit wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid en worstenmaker Stegeman. Toch zijn er in het buitenland ook andere teams bezig met de zoektocht naar gekweekt vlees. Wetenschappers denken dat consumenten over vijf jaar al gekweekte worsten kopen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd